Ах, тиквички! Кой не ги обича? Освен че са вкусни, тиквичките са вашият най-добър приятел в борбата с килограмите. Те са изключително нискокалорични плодове, да, тиквичките са плодове! Те обаче се използват главно като зеленчуци, понеже са много по-вкусни, когато са поднесени солени. Можете да си хапвате колкото искате от тях, защото, освен че са с малко калории, ще добавят и хранителна стойност към диетата ви - изключително богати са на витамин C, калий, фосфорна киселина, витамин А и фибри. А приготвянето им е лесно като детска игра, защото можете да ги добавяте абсолютно навсякъде.
3 лесни и бързи рецепти с тиквички
Сандвичи с тиквички
Хляб с тиквички? Звучи малко чудновато, но истината е, че принцесите с тиквички се получат много свежи и с тях ще разнообразите както закуската, така и обяда си.
Продукти:
1 тиквичка
2 яйца
100 грама сирене/извара
спанак/рукола (по желание)
няколко филийки хляб
Приготвяне:
Започнете с плънката, като първо обелите и настържете или нарежете на ситно тиквичката, а към нея добавяте и останалите две съставки. Разбъркайте добре сместа и с помощта на лъжица я разпределете върху филиите хляб. Печете ги във фурна или фритюрник на горещ въздух за 10-15 минути. Бързо, лесно, вкусно!
Лодки от тиквички
Продукти:
3 – 4 тиквички
3 яйца
100 гр. сирене
100 гр. кашкавал
сол
черен пипер
Приготвяне:
Измийте и разрежете тиквичките по дължина, след което с помощта на лъжица издълбайте вътрешността им. Пуснете ги за 3 – 4 минути в подсолена вряща вода, за да омекнат. През това време разбийте яйцата и натрошете сиренето. Подредете „лодките“ в тава и ги напълнете с готовата смес, а като за финал настържете отгоре кашкавал и добавете подправките. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 – 35 минути.
Суфле от тиквички
Продукти:
2 тиквички
2 – 3 яйца
100 грама сирене
3 – 4 супени лъжици брашно
100 грама кашкавал
сол, черен пипер
Приготвяне:
Обелете, настържете и подсолете тиквичките. След това ги отцедете с помощта на ръцете си. В голяма купа смесете всичко без кашкавала и разбъркайте хубаво. Изсипете сместа в тава и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато промени леко цвета си. Няколко минути преди да изкарате суфлето настържете кашкавала отгоре и изчакайте да се разтопи. Сервирайте с чаша айрян.