В момента текат Коледните пости, когато не трябват да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Ако и вие ги спазвате, ви предлагаме тези 2 невероятно вкусни постни десерта.
Постен кекс с тиква и сушени плодове
Необходимите продукти:
3 чаени чаши брашно
1 чаена чаша топла вода
2 чаени чаши тиква
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша захар
1 кафена чаша сушени плодове
1 кафена чаша смлени орехи
1 чаена лъжица канела
1 пакетче бакбулвер
1/2 чаена лъжица сода за хляб
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за постен кекс с тиква и сушени плодове е подготовката на продуктите. Почистете и настържете тиквата, пресейте брашното заедно с бакпулвера и содата и ги оставете на страна.
С помощта на миксер или тел, или просто с вилица разбийте течните съставки и захарта, след което малко по малко при непрекъснато разбиване добавете брашнената смес. След като се е получила хомогенна смес, добавете орехите, настърганата тиква и нарязаните на дребно сушени плодове. Може да ползвате всякакви сушени плодове – стафиди, смокини, кайсии, сини сливи, даже и фурми. Разбъркайте добре сместа, така че плодовете и тиквата да се разпределят равномерно, а не само в едната част на постния кекс.
Намажете формата за кекс с малко олио и изсипете сместа във формата. Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути. За да сте сигурни, че вашият кекс с тиква и сушени плодове е изпечен, го бучнете с клечка за зъби, ако остане суха, то значи е готов. След като го извадите от фурната и изстине, може да го поръсите с пудра захар. Имайте предвид, че преди да го поръсите с пудра захар, трябва задължително да е изстинал, защото в противен случай захарта ще попие в кекса.
Постни домашни бонбони
Необходими продукти за около 25 бонбона:
2 супени лъжици тахан
2 супени лъжици мед
1/2 чаена лъжица канела
1/2 чаена чаша орехи
1/2 чаена чаша стафиди
1/2 чаена чаша овесени ядки
1/2 чаена чаша пшеничен зародиш
1/2 кафена чаша кафява захар
Начин на приготвяне:
Оставете меда да омекне, след което добавете към него и тахана. Смелете орехите, а стафидите нарежете на дребно. Заедно с пшеничния зародиш, овесените ядки и канелата ги изсипете при сместа от мед и тахан. Разбъркайте всичко много старателно, като е най-добре да направите това с ръка, за да могат съставките да се смесят добре. Оставете за десетина минути в хладилника.
След като сместа е "стегнала", я извадете от хладилника и оформете бонбони с желания от вас размер. След като оваляте бонбоните в кафява захар, отново ги приберете в хладилника и ги съхранявайте на студено до тяхното сервиране.
Източник: supichka.com