Ако сте израснали, готвейки заедно с вашата баба, тогава може би вече знаете тайната на идеалната паста, а именно, че водата винаги трябва да е „солена като морето“. И да, наистина това е ключът към приготвянето на страхотна паста.
Защо солим водата за паста?
Осоляването на водата е първата и може би най-важната стъпка към страхотната паста. Ако някога сте пропускали тази стъпка, може би сте забелязали, че крайното ястие не е било идеално.
Научно казано, има само една основателна причина да осолявате водата за паста - тя подправя равномерно отвътре навън самото тестено изделие. В кулинарното училище обучаващите се готвачи се учат да подправят ястието си малко по малко от първата стъпка - само така могат да се изградят постепенни, по-сложни вкусове.
Вижте още: Брашно тип 500, 750 и 1150: Каква е разликата между тях?
Колко сол?
Повечето експерти препоръчват една голяма супена лъжица сол на килограм суха паста. Опитайте водата, след като солта се разтвори - трябва да има солен вкус, но не и твърде солено.