Плъховете ще стоят далеч от градината, ако засадите тези 5 цветя


Плъховете ще стоят далеч от градината, ако засадите тези 5 цветя
Снимка: iStock

Плъховете обикновено са голям проблем през лятото, тъй като по-топлото време ги подтиква да търсят храна. Това може да ги накара да се ровят в тревни площи или да копаят цветни лехи. Изключително важно е да се опитате да предотвратите нашествието на плъхове, тъй като не само тези вредители унищожават растенията, но и тяхната урина пренася болести като салмонела, които могат да замърсят почвата ви.

Отровните примамки не трябва да се използват, за да се държат плъховете далеч, тъй като те са не само жестоки, но и представляват огромна опасност за безопасността, тъй като могат да засегнат местните диви животни или съседските котки. Плюс това, те често са неефективни, тъй като местните популации на плъхове могат да станат резистентни с течение на времето.

Всъщност можете да създадете бариера около градината си, като използвате определени цветя или билки, от които плъховете естествено се отблъскват.

Мента

Смята се, че ментата е най-доброто растение, което отблъсква плъховете поради своята силна миризма, като същевременно е изключително дразнеща за гризачите. Нейният силен аромат нарушава острите обонятелни сетива на плъховете, обезсърчавайки ги да се задържат.

Най-добре е да засадите мента близо до кофа за компост, кухненски прозорци или навсякъде, където плъховете могат да търсят храна, тъй като това е един от най-ефективните естествени начини да държите плъховете далеч.

Лавандула

Лавандулата е популярна лятна билка поради силния си аромат, който плъховете не могат да понасят, но това растение съдържа също линалол и линалил, за които е известно, че дразнят плъховете.

Съединенията в лавандулата пречат на феромоните, които плъховете използват, за да общуват, което я прави невероятно ефективен репелент и е най-добре да се засажда близо до бариерите на вашата градина за най-добра защита.

Вижте още: Магичен разтвор, който унищожава всички плевели

Бъз

Плъховете инстинктивно избягват плодовете на бъз, тъй като са токсични за тях и могат да бъдат фатални в достатъчно високи концентрации, като същевременно имат много ароматна миризма, която гризачите мразят.

Бъзовите растения отделят фин аромат, който е отблъскващ за плъховете. Освен това текстурата на листата от бъз не им харесва. Въпреки това, бъзът е отровен за плъхове, но също и за котки и кучета, така че не трябва да го засаждате, ако имате домашни любимци или живеете в градска зона с котки или лисици в съседство.

Вижте още: 4 ефективни начина да се отървете от охлювите в градината

Невен

Невенът е красиво цвете, което може да озари лятната градина, но плъховете ще направят всичко възможно, за да избегнат силния му аромат, тъй като имат чувствителни носове. Тези цветя отделят аромат, който макар и лек за хората, е неприятен за плъховете.

Известно е също, че тези красиви растения произвеждат химични съединения, които естествено възпират много насекоми, като комари, листни въшки и белокрилки, така че е най-добре да се засаждат близо до култури или любими цветя, за да ги предпазите от много летни вредители.

Коча трева

Кочата трева, позната също като котешка трева и котешка мента, е известна с това, че е обичана от котките, което е един от начините да държите плъховете далеч от градината си, но самото растение съдържа вещества, към които плъховете изпитват естествена неприязън.

Непеталактонът, етеричното масло в кочата трева, е вълшебната съставка. Докато кара котките в състояние на еуфория, действа възпиращо за плъховете.

Непеталактонът силно ще раздразни плъха и ще избягва да изследва район с тази билка, тъй като може да им причини дискомфорт, така че е най-добре да засадите коча трева близо до растения, за които се притеснявате, че могат да бъдат унищожени от гризачи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама