Плесенните акари може да се крият в дома ви – ето как да се отървете от тях


Плесенните акари може да се крият в дома ви – ето как да се отървете от тях
Снимка: iStock

Имате ли някакво подозрение, че в дома ви може да има плесени? Може би наскоро сте имали теч или къщата ви е просто много влажна. Или сте оставили малко храна на плота и нещата ви се струват малко... мръсни? Трудно е да разберете дали тези практически невидими същества са започнали да пируват в дома ви, затова ето как да разберете кога ги имате и какво да направите след това.

Какво представляват плесенните акари?

Акарите от плесен са голяма група от подобни видове акари, които се хранят с гъбички и плесени. Тези членестоноги са малки с дължина около 0,3 мм. Обикновено са бели или почти прозрачни на цвят, което ги кара да изглеждат подобни на прахови акари, но имат малко по-различна морфология, включително тен или кафяво оцветяване в областта на краката и/или устата. Освен това имат повече "косми" по телата си от акарите.

Докато праховите акари се хранят с мъртви кожни клетки и най-често се срещат върху органични материали като постелки, плесенните акари се хранят с мухъл и същите видове разлагащи се материали, които мухълът намира за благоприятни.

Вижте още: Бабини трикове как да се справите с влагата у дома

Има ли опасения за безопасността на плесенните акари?

Въпреки че мисълта може да е достатъчна, за да ни накара да се разочароваме, самите акари не представляват заплаха за хората, домашните любимци или домовете. Те обаче може да ви насочат към много по-голямото безпокойство от наличието на мухъл във вашия дом, работно място или търговска среда. Растежът на мухъл (активен или латентен) може да бъде значителен фактор за здравословни проблеми.

Освен че служат като предупредителен сигнал, плесенните акари могат също да се вградят в източника на храна, освен че се намират на повърхността, така че е важно да изхвърлите всички засегнати храни, включително храна за домашни любимци.

Какви са признаците, че имате плесенни акари?

Може да е трудно да разберете кога имате плесенни акари, защото през повечето време те остават незабелязани. Но всички известни проблеми с влагата или прекомерната влажност в структурата създават рецепта за плесенните акари да намерят своето щастливо място. Те се хранят с мухъл и гъбички, които могат да се развият при тези условия.

Бъдете нащрек за сив или кафяв прах върху или близо до хранителен продукт, особено храна, която е близо до или в точката на разваляне, или храни с високо съдържание на мазнини или протеини и съхранявани по начин, който е благоприятен за проникване от тези много малки акари. Виждането на малки бели или непрозрачни петънца (които при по-внимателно разглеждане може да осъзнаете, че се движат) в зона за съхранение на храна или в близост до повредени от вода материали е сигурен знак.

Вижте още: Как да се отървете от миризмата на плесен в мазето ви

Как да се отървете от плесенните акари?

Може да бъде предизвикателство да отървете дома си от създанията. На първо място, трябва да елиминирате плесените, влажността и влагата, които осигуряват ресурси и създават благоприятни условия за живот на акарите.

Докато някои третирания с инсектициди могат да бъдат ефективни в краткосрочен план, ако условията на живот за акарите се запазят, има вероятност акарите да се върнат. Така че намирането и елиминирането на източника и засегнатите материали, като храна и растеж на мухъл, е от ключово значение за премахването им.

Почистването на засегнатата и околна зона (включително кътчета и пролуки) е от решаващо значение за пълното изчистване на пространството от плесенни акари.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама