Предлагаме ви една прекрасна, бърза и лесна за осъществяване идея за цветна аранжировка у дома. Идеята е на Галина Димова, която е специалист в аранжирането на цветя. Тя получава образованието си за флорист в Англия, където завършва престижната английска частна школа "Джейн Пакър". Работи за Джейн Пакър повече от 2 години. Участвала е в аранжирането на буките за Олимпийските игри в Лондон.
Днес Галина има собствен бутик за цвета в София – Gala Dimiani Flowers, където прилага английски практики и техники за аранжиране на букети.
Ето и нейният съвет към дамите за лесна и практична украса от цветя у дома:
За целта са необходими няколко листа от аспидистра, алстромерия, бръшлян и рускус. Те ще се използват за зелен "пълнеж". Цветовата гама на цветята, които ще използваме за тази аранжировка в топли есенни тонове, а именно в жълто, оранжево, прасковено розово и бяло. Избираме розови и бели карамфили, жълто-оранжеви гербери, бели рози сорт "Аваланж“, рози сорт "Мис пиги“ с цвят на узряла праскова. И преминаваме към действие.
Стъпка 1: Взимаме една добре напоена с вода гъба за аранжиране на цветя. Важно е да няма сухи места по гъбата. Поставяме я в пластмасов контейнер, аранжиран с листата от аспидистра.
Стъпка 2: Взимаме клончета от алстромерия без цветни пъпки, с дължина на стеблото около 8 -10 см и ги подреждаме в гъбата. Хубаво е да има няколко вида пълнеж на аранжировката, затова доукрасяваме с клончета от бръшлян и рускус.
Стъпка 3: След като пълнежът от зеленина е готов преминаваме към подредбата на цветята. Важно е цялостната аранжировка да има правилна добре балансирана форма. Затова мислено разделяме аранжировката на 2 равни част, след което всяка част разделяме на още три равни част. Така получаваме 6 мислени секции. Комбинираме бяла роза с прасковен карамфил и оранжева роза „Мис Пиги“ с бял карамфил. Така попълваме два от мислените триъгълниците. Останалите попълнете както ви диктува въображението. В тази аранжировка може да се използва и свещ, която се поставя по средата още преди да започне реденото на пълнежа.
Не забравяйте:
1. Всички стебла се подрязват под ъгъл до дължана от 8 до 10 см. Това се прави, за да могат цветята да се поставят по-лесно в гъбата.
2. Цветята трябва плътно да се сложат в гъбата без да се виждат дръжките им.
3. Всички цветя трябва да са с наклон към вас и да се наредят равномерно – нито много гъсто, нито много рехаво.
4. Цялостната форма на аранжировката трябва да представлява полусфера.