Какво да правим с лалетата, след като прецъфтят?


Какво да правим с лалетата, след като прецъфтят?
Снимка: iStock

След като лалетата приключат с цъфтежа, което може да е между средата и края на април, можете да направите много неща, за да се уверите, че са здрави и да ги подготвите за бъдещ растеж. Някои сортове, като лалета Parrot и хибридните лалета Darwin, са многогодишни и могат да цъфтят няколко сезона с подходяща грижа. Ето няколко идеи какво да правите с лалетата, след като прецъфтят.

1. Отрежете изсъхналите цветове

Първото и основно нещо, което трябва да направите, е да премахнете или отрежете мъртвите цветя от основата с ножица, преди да се появят семенните глави. Постарайте се да не повредите стъблата в процеса.

Защо се прави това? По принцип това не позволява на растението да инвестира енергията си в производството на семена и вместо това се фокусира върху отглеждане на здрави луковици и съхраняване на хранителни вещества. Ако пропуснете тази фаза на отрязване на цветовете, просто отстранете главите на семената.

Вижте още: 5 трика за отглеждане на богата реколта от чушки

2. Обърнете внимание на листата

Никога не режете листата на лалетата! След цъфтежа тази зеленина е необходима за фотосинтеза, тоест за генериране/съхранение на енергия за семената или луковиците. Ако отрежете листата, вие несъзнателно подлагате луковиците на глад, което в крайна сметка води до забавяне на растежа.

Трябва да премахнете или отрежете мъртвите листа само когато станат жълти или кафеви, което ще отнеме приблизително 4-6 седмици.

3. Торете лалетата, ако искате да цъфтят отново

След цъфтежа корените и листата съхраняват енергията и хранителните вещества в луковицата. Сега е идеалният момент за наторяване, тъй като това ще помогне на лалетата до голяма степен.

Можете да изберете балансиран фураж или смес, която е специално формулирана за лалета. Просто го разредете до 1/2 от препоръчителната концентрация и подхранвайте веднъж на 5-7 седмици.

Вижте още: Как и колко често трябва да поливате разсада си

4. Грижа и съхранение на луковицата

Ако смятате да съхраните луковиците на лалетата, направете това, след като листата изсъхнат, с помощта на градинско гребло и внимателно извадете луковицата от почвата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама