Пресни или сушени, подправките могат да добавят вкус, цвят и аромат към всяко ястие, като моментално го трамсформират от обикновено в необикновено. Когато готвите с подправки, имайте предвид основното правило относно съотношението пресни към сухи: тъй като сушените билки често са по-мощни и концентрирани от пресните, имате нужда от по-малко.
Това означава, че правилното съотношение е 1 супена лъжица пресни билки към 1 чаена лъжичка сушени билки. Например, ако рецептата изисква 1 супена лъжица пресен риган, имате нужда само от 1 чаена лъжичка сушен риган. Същото важи и за босилек, копър, магданоз и всяка друга подправка, към която посягате редовно.
Как да съхранявате подправки?
Прясно нарязаните билки, като розмарин или мащерка, трябва да се увият във влажна кухненска хартия, да се поставят в торбичка или кутия и след това в хладилника.
Деликатните пресни билки, като мента или босилек, трябва да се съхраняват в чаша с 1 пръст вода (подобно на цветята), покрити с найлонов плик и на стайна температура.
Сушените подправки трябва да се съхраняват далеч от светлина, на хладно и сухо място.