Барбекюто също има своят празник. Днес в различни части на света започват честванията на месеца на една от най-популярните и вкусни храни – тези приготвени на барбекю.
Думата "барбекю" идва от английската дума "barbeque" и означава начин на приготвяне на храна и уредът, който се използва за тази цел. С тази дума се определя и популярен градински празник в САЩ. Всъщност никой досега не е установил от кога се практикува този способ в кулинарията, но е факт, че е един от най-разпространените.
Кой го е измислил? Има няколко легенди, които се предават във времето от уста на уста, но засега няма точни и ясни сведения. Една от любопитните истории е тази за Христофор Колумб и местното население на Карибите. Великият мореплавател и изследовател никога не е опитвал месо, приготвено върху горещи въглени, но когато пристига на острова, в края на XV век, вижда как хората там приготвят храната си, като я поставят върху специално изработена дървена скара над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. "Барбакоа”, както го наричат, бързо намира своята популярност и в Европа.
Друга легенда гласи, че първото барбекю е направено в пещерите на територията на нашата страна още преди новата ера. Тогава местните обитатели нареждали нагорещени камъни и върху тях поставяли уловения дивеч с цел да го консервират за по-дълго време. Свидетелство за интересния способ за приготвяне на храна е наличието на рисунки в пещери в Рила и Родопите.
В днешно време барбекюто е еволюирала технология, бавен процес, който обикновено може да отнеме цял ден или следобед. Често, преди термичната обработка, месото се маринова с различни сухи или течни подправки за по-добър вкус.
Барбекюто е повече от хранене. Това е социално събитие, което събира хората заедно около огъня, подобно на огньовете от праисторията. Това е място за хранене, пиене и разказване на истории.
Денят на барбекюто съвпада с Националния празник на САЩ. Те са и водещи в класацията за нация, която най-често организира барбекю-парти.
Ето и някои идеи, предоставени от foodpanda, как да прекараме деня на Независимостта в САЩ или просто един вълнуващ ден с приятели и близки хора в България.
1. Разберете какво месо и зеленчуци предпочитат вашите гости. На барбекю може да бъдат приготвени пилешко, телешко, свинско, дори и риба. От зеленчуците ви предлагаме да подберете чушки, гъби, лук, тиквички.
2. Подберете подходяща гарнитура: картофена салата, зелена салата, която е изключително подходяща за летните месеци. Репички, маруля, айсберг са отличен избор.
3. При планиране на менюто, не забравяйте и алкохола. С барбекю най-подходящи са вината - бяло, червено и розе.
4. Планирането на такъв парти ден може да излезе скъпо, затова се разберете с вашите приятели всеки да донесе по нещо. За улеснение на домакините, картонените чинии и вилички са подходящи за такъв тип парти. По този начин на края на вечерта няма да имате купчина посуда в мивката, а изцяло ще може да се насладите на приятната атмосфера.
5. Помислете за локация и игри. Определено най-подходящото място е сред природата или в градина.
6. Не забравяйте да овкусите месото поне 3 часа предварително. Нашето предложение е да приготвите марината с различни билки, сол, черен и червен пипер. Добавете и лимонов сок, който допълнително ще направите храната още по-вкусна.
Това е всичко, което трябва да планирате за градинско парти. Разбира се важен аспект е слънцето. Какъв по-прекрасен начин да отпразнувате топлите дни и летните вечери с вкусна храна и приятна компания на открито!