7 зеленчука, които не трябва да засаждате заедно и защо


7 зеленчука, които не трябва да засаждате заедно и защо
Снимка: iStock

Докато много растения обичат компания, това не е вярно за всички. Има зеленчуци, които трябва да засадите отделно в градината, за да предотвратите конкуренцията за хранителни вещества и да намалите шансовете за вредители, болести, загуба на вкус или забавен растеж.

Зеленчуци, които никога не трябва да отглеждате заедно

1. Чушки и боб

Може да обичате ястие, което съчетава чушки и боб, но тези растения трябва да се отглеждат отделно на земята.

Защо? Тъй като и двете обичат пълното слънце, а също консумират много хранителни вещества и изтощават почвата. Това ги кара да се конкурират, което води до слаб растеж и по-ниски добиви.

Вижте още: 8 градинарски съвета, които ще ви спестят пари

2. Кейл и зеле

Избягвайте съчетаването на кейл със зеле, което изисква същите основни микроелементи и минерали, което води до конкуренция. По правило не е препоръчително да се засаждат зеленчуци от едно и също семейство на едно и също място година след година, защото това води до изчерпване на хранителните вещества в почвата.

3. Домати и картофи

Тъй като картофите и доматите принадлежат към семейството на нощниците, и двете са податливи на подобни заболявания, като мана. Засаждайки ги заедно, увеличавате риска от предаване на болести. Освен това те се конкурират за едни и същи хранителни вещества, което може да попречи на растежа.

4. Лук и боб

Когато отглеждате лук и боб заедно, те могат да спрат взаимно растежа си. Бобът изисква повече азот, докато лукът не. Броколите се считат за един от най-хранителните и богати на протеини зеленчуци и са любими сред хората, които спазват диета.

5. Броколи и карфиол

Броколите се считат за един от най-хранителните и богати на протеини зеленчуци и са любими сред хората, които спазват диета. И двата зеленчука произвеждат химикали в корените си, за да обезсърчат вредителите, които, за съжаление, също пречат на растежа един на друг.

Вижте още: 4 ефективни начина да се отървете от охлювите в градината

6. Краставица и градински чай

Краставиците и ароматните билки като градински чай се конкурират за пространство, хранителни вещества и слънчева светлина и имат различни нужди от поливане. Най-вече силният аромат на салвията може да промени вкуса на краставиците и да попречи на растежа им.

7. Картофи и тиквички

Друго неудобно сдвояване, както картофите, така и тиквичките запазват всички хранителни вещества в почвата за себе си. Освен че привличат едни и същи вредители, картофите могат да разпространяват болести като късна болест, която също може да засегне тиквичките.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама