Содата за хляб е нещо, което вероятно вече имате в кухнята си. Това е естествена съставка, която помага на печените продукти да се надигнат. Може също така да се използва в почистващи решения "Направи си сам", благодарение на способността си да почиства мазнините и да абсорбира упорити миризми. Въпреки това, макар содата за хляб да изглежда безобидна, тя всъщност може да повреди някои повърхности. Така че не трябва да се използва за почистване на абсолютно всичко. Не сте сигурни какво да избягвате? Ето пет неща, които никога не трябва да почиствате със сода за хляб.
Стъкла и огледала
Почистването на стъкла и огледала може да бъде предизвикателство, особено ако имате малки деца, които обичат да поставят мръсните си ръчички върху тези повърхности. Но тези предмети не трябва да се почистват със сода за хляб. Тя е абразивна и може да остави фини драскотини върху стъклени и огледални повърхности, които се натрупват с течение на времето, създавайки мътен вид, който намалява яснотата и прави повърхностите да изглеждат износени.
Но да направите стъклото си безупречно е лесно. Използвайте препарат за почистване на стъкла или разтвор от оцет и вода и микрофибърна кърпа, за да премахнете всички тези малки частици и ивици.
Вижте още: Ето какво се случва, когато разсипете сода върху матрака си
Дърво
Това е често срещана ситуация: използвали сте дървена лъжица, за да разбъркате доматен сос, супа или яхния, не сте я изплакнали, а сега има толкова много налепнала храна, че просто ви е трудно да я изчистите. Въпреки че вероятно ще ви трябва по-силен препарат за съдове и може би четка, за да отстраните храната, определено нямате нужда от сода за хляб – освен ако не искате да развалите повърхността. Содата за хляб износва защитното покритие върху дървените повърхности, правейки дървото уязвимо на влага, петна и обезцветяване с течение на времето.
Алуминиеви тенджери и тигани
Залепването на храна по алуминиеви тенджери и тигани може да бъде наистина неприятно, особено ако случайно приготвите храната си на прекалено висока температура. Въпреки че може да се изкушите да използвате сода за хляб, за да обезмаслите тенджерата си, не го правете. Това може да причини окисление, което кара съдовете да изглеждат обезцветени и износени.
Каменни повърхности
Не използвайте сода за хляб върху каменни повърхности като гранит, мрамор или кварцови плотове и подове. Може да премахне защитния уплътнител на камъка. Най-добре използвайте продукти, формулирани за тези повърхности.
Уреди от неръждаема стомана
Независимо дали става дума за пръски от мазнина, обща мръсотия или пръстови отпечатъци (както от възрастни, така и от деца), уредите от неръждаема стомана са изключително склонни да се замърсяват. Но използването на сода бикарбонат върху тези често скъпи фурни, хладилници, съдомиялни машини и микровълнови е грешка, която не искате да правите.
Содата за хляб може да премахне покритието на вашите уреди или дори да причини образуване на драскотини. Затова е изключително важно да използвате само продукти, формулирани специално за неръждаема стомана.