4 съвета как да направите храната от консерва по-вкусна


4 съвета как да направите храната от консерва по-вкусна
Снимка: iStock

Храната в консерва е практична. Може да издържи в шкафа с години, така че да имате готови запаси, когато просто не ви се ходи до магазина или нямате достатъчно продукти. Това обаче не е точно най-вкусната или вдъхновяваща храна. Но хубавото е, че има начини за подобряване на вкуса на консервите.

1. Отцедете и изплакнете консервираните зеленчуци и боб

Част от лошия вкус се свежда до течността за консервиране. Няма нищо лошо в нея и е напълно безопасна за консумация, но може да повлияе на вкуса на ястието. За щастие има просто решение - отцедете и изплакнете консервираните зеленчуци и боб, преди да ги сготвите.

Другата причина, поради която трябва да изплакнете вашите консервирани зеленчуци и боб е, че някои са в саламура и това ще помогне за премахването на част от излишния натрий.

Вижте още: С този трик ще правите яйца Бенедикт като шеф готвач

2. Добавете сушени подправки

Един от най-лесните начини за подобряване на вкуса на консервираната храна е добавянето на сушени подправки. Дори готовите консервирани храни - като супа или чили - които вече са подправени, нямат сложността на вкуса.

Можете да използвате стандартни смлени подправки, но ако наистина искате да минете на следващо ниво, можете да опитате с пресни подправки. Италианска билкова смес може да внесе прилив на средиземноморски вкус в консервирани домати, боб или зеленчуци. Перфектен е за тестени ястия, супи и яхнии. Ако искате нещо по-екзотично - смес от чили на прах, кимион, червен пипер, чесън на прах, лук на прах и щипка кайенски пипер може да превърне редица консервирани храна в ароматна основа за такос, буритос или начос.

3. Смесете с хрупкави съставки за текстура

Разбира се, вкусът е важен, когато се опитвате да подобрите вашата консервирана храна, но това не е единственият фактор. Трябва също да обърнете внимание на текстурата. Проблемът с консервираната храна е, че тя е киснала в течност толкова месеци, колкото е била на рафтовете на магазините за хранителни стоки и след това в кухненските ви шкафове. Това означава, че може да е по-скоро кашава и лигава.

Ето защо препоръчваме да добавите малко хрупкави съставки към вашата храна, за да придадете текстура. Тази запеканка със зелен фасул може да има галета или натрошен картофен чипс отгоре, можете да добавите хрупкав лук или да препечете малко семена.

Вижте още: 6 подправки, които да засадите до доматите

4. Запържете малко аромати

Ароматните вещества са съставки, които придават вкус, аромат, дълбочина и сложност на ястията. Те обикновено включват зеленчуци, билки и подправки, които освобождават примамливи аромати при готвене. Общите аромати включват лук, чесън, праз, джинджифил, лимонова трева, целина, моркови и копър. Използването на аромати може значително да подобри вкуса на консервираната храна, като я влива със слоеве от пикантни, сладки и тревисти нотки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама