30-секундна рецепта, която може да поддържа банята ви искрящо чиста


30-секундна рецепта, която може да поддържа банята ви искрящо чиста
Снимка: iStock

Има само едно нещо по-добро от безупречна баня: безупречна баня, която е почистена с малък бюджет и с минимални усилия. И ние знаем точно как да превърнем това в реалност - това е добре познатата комбинация от амоняк и водороден пероксид (кислородна вода), която можете да закупите в най-близката аптека.

Ето една рецепта, която всъщност може да раздели живота ви на "преди" и "след".

Кислородната вода е вълшебно антимикробно средство

Известно е, че кислородната вода се използва за лечението на порязвания и рани, но всъщност може да бъде и чудесен помощник в къщата. Благодарение на своите противогъбични и антимикробни качества, унищожава бактериите, плесента и неприятните миризми. Може да се използва за почистване на съдове за готвене, килими и плочки; за избелване на домашен текстил и спално бельо; и за премахване на котлен камък и жълти следи от мивката, ваната и тоалетната.

Вижте още: Това е тайната на опитните домакини за бели като сняг фуги

Амонякът разтваря петна от мазнини и масла

Домакинският амоняк е известен като силен почистващ препарат, тъй като премахва мазнините и маслата чрез разграждане на клетъчните протеини. Много почистващи препарати за вана, под и прозорци го съдържат като активна съставка. Но въпреки че е високоефективен почистващ агент, той е отровен и много опасен, ако влезе в контакт с очите или кожата, или ако се вдиша. Ето защо амонякът никога не трябва да се комбинира с други химикали, тъй като може да бъде много вреден.

Рецепта за почистващ домашен препарат

Съставки:

100 мл амоняк (10%)

100 мл водороден прекис (3%)

Метод:

Вземете пластмасова бутилка с пулверизатор или стъклен буркан, изплакнете я под течаща вода и я избършете с хартиени салфетки или кърпа.

Поставете гумени ръкавици, маска и за предпочитане предпазни очила, преди да налеете амоняка в бутилката. Добавете водороден прекис към амоняка на тънка струя. Смесете всичко, като леко и внимателно разклатите бутилката.

Напръскайте сместа върху ръждата (или я нанесете върху чиста суха кърпа и я поставете върху ръждата) и я оставете в това състояние за 10-15 минути.

Измийте всичко обилно с течаща вода.

Вижте още: Ето как само за 20 минути да се избавите от мухъла в банята

Добрата вентилация и маската са задължителни

Амонякът може да бъде отровен, така че за да го използвате у дома, ще трябва да отворите всички прозорци, да сложите маска и гумени ръкавици, бързо да нанесете сместа върху ваната, мивката или тоалетната и да напуснете стаята (можете отидете в друга стая, балкон или навън) и дръжте други членове на семейството и домашни любимци далеч от банята.

След като сместа се измие старателно, винаги е добра идея да проветрите добре дома.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама