Добавете тези 6 съставки в почвата и доматите ще растат като луди


Добавете тези 6 съставки в почвата и доматите ще растат като луди
Снимка: iStock

Ако сте нетърпеливи да отгледате домати във вашата градина и желаете бърз и силен растеж, има няколко основни съставки, които можете да включите в почвата, за да осигурите на вашите растения тласък.

Костно брашно

Костното брашно е естествен и ценен източник на фосфор, ключов хранителен елемент за образуването на цветове и плодове при доматите. Също така съдържа калций, който помага за предотвратяване на гниене в края на цветовете, често срещано заболяване, засягащо доматените растения. Включването на костно брашно в почвата преди засаждането на вашите домати ще стимулира стабилния растеж на корените и ще увеличи добива.

Вижте още: 10 съвета как да отгледате вкусни домати в саксии

Органичен компост

Органичният компост е богата на хранителни вещества смес, която подобрява структурата и плодородието на почвата. Той служи като ценен източник на основни елементи като азот, фосфор и калий, всички от които са жизненоважни за оптималния растеж на доматите. Чрез добавяне на компост към вашата доматена градина можете да подобрите задържането на влага в почвата, да насърчите растежа на полезни микроорганизми и да стимулирате развитието на силни и здрави корени.

Английска сол

Английската сол, научно известна като магнезиев сулфат, е минерал, който лесно се абсорбира от доматените растения. Той играе ключова роля за подобряване на цялостното здраве на растенията и увеличаване на производството. За да използвате ползите от нея, разтворете 1 супена лъжица английска сол в 3 литра вода и я нанесете върху вашите доматени растения веднъж месечно по време на вегетационния период.

Тор с рибна емулсия

Впрегнете силата на природата с рибна емулсия, естествен тор, получен от рибни странични продукти. Снабдена с азот, жизненоважен хранителен елемент за стабилен растеж на листата и цялостна жизненост на растенията, рибната емулсия е задължителна за любителите на домати. Разредете рибната емулсия според инструкциите на опаковката и я прилагайте върху вашите доматени растения на всеки две седмици по време на вегетационния период. 

Вижте още: Как да подрязвате домати, за да имате богата и хубава реколта

Утайка от кафе

Не позволявайте използваната утайка от кафе да отиде на вятъра! Тя може да бъде ценен актив за вашите доматени растения. Богата на органична материя и основни хранителни вещества като азот, калий и фосфор, утайката от кафе допринася за подобряване на структурата на почвата и дренажа. Поръсете използваната утайка от кафе върху почвата около вашите доматени растения или я включете в почвата за допълнителен тласък. Вашите домати ще оценят органичната храна и в резултат на това ще станете свидетели на бурния им растеж.

Черупки от яйца

Превърнете изхвърлените яйчени черупки в ценен актив за вашите доматени растения. Натрошените яйчени черупки са отличен източник на калций, жизненоважен хранителен елемент, който играе ключова роля в предотвратяването на гниене в края на цветовете на доматите. Просто натрошете изсушени яйчени черупки и ги поръсете около основата на вашите доматени растения или ги включете в почвата. С напредването на сезона черупките на яйцата постепенно ще освобождават калций, осигурявайки бавно и стабилно снабдяване с този основен минерал.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама