Защо да поръсите сол и карамфил пред вратата си


Защо да поръсите сол и карамфил пред вратата си
Снимка: iStock

Исторически различни подправки и билки са били ценени заради техните лечебни свойства. Те обаче служат и за много други ежедневни цели. Тази статия обяснява защо поръсването със сол и карамфил на прага ви е полезно, особено с настъпването на по-топлите дни и ако живеете в къща.

Защо да го правите

Солта и карамфилът са известни с множеството си ползи. Те могат да премахнат негативната енергия и да пречистят атмосферата. Освен това тази комбинация е особено ефективна срещу насекоми, които биха могли да нападнат дома ви. Карамфилът действа като естествен репелент, като държи настрана комарите и мухите, докато солта има доказана ефикасност срещу мравки и хлебарки. За да попречите на тези нежелани насекоми да влязат в дома ви, просто смесете тези две съставки и ги поръсете на входа или по первазите на прозорците.

Вижте още: Как да използвате карамфил за премахване на лошата миризма от банята

Други ежедневни употреби на солта

Сол за грижа за косата

Солта, съдържаща магнезий, калций и калий, действа като лечебно средство за косата. Ако имате тънка, без обем и суха коса, препоръчително е да я третирате с естествени средства. Смесете сол с няколко капки кокосово масло, за да създадете маска. Нанесете, оставете да действа един час, след което измийте косата си както обикновено.

Сол за релаксация

Солта има и релаксиращи свойства. За да намалите стреса и да се насладите на релаксираща вана, просто добавете английска сол и гореща вода за едно наистина приятно изживяване.

Вижте още: Картофи и сол, много стар домашен трик

Сол за грижа за дрехите

Знаете ли, че солта може да ви помогне да запазите яркостта на дрехите си? Помага за премахване на упорити петна и прави прането по-чисто от всякога. Разтворете четири супени лъжици сол в леген с гореща вода, накиснете дрехите си в тази смес, оставете да престои един час, след което изтъркайте, за да премахнете петната. След това изперете дрехите в пералнята както обикновено.

Сол за миене на съдове

Солта също може да се справи с упорити петна по вашите тигани и тенджери. Налейте вода в тигана, поръсете върху нея ситна сол и оставете да престои един час. След това добавете оцет и оставете да действа 30 минути. Изтъркайте с гъба, напоена с препарат за миене на съдове, и изплакнете.

Сол за почистване

За да направите подовете си блестящи, смесете половин чаша фина сол в леген с гореща вода и избършете пода с този разтвор. Вашият под ще бъде чист и лъскав. За да премахнете лошите миризми, помислете за добавяне на лимонов сок.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама