Любовни хроники: Крал Фарук и Кралица Фарида


Любовни хроники: Крал Фарук и Кралица Фарида
Снимка: Getty Images

Кралица Фарида трябваше да живее като приказка за Пепеляшка. Когато египетският крал Фарук я измъкна от комфорта на висшата класа в блясъка и бижутата на кралското съществуване, хората наистина вярваха, че тя е най-щастливото момиче на света. Съдбата обаче имаше други планове - и след няколко кратки години нейната трагична история беше в устите на всички.

Коя е кралица Фарида?

Жената, превърнала се в кралица Фарида на Египет, всъщност е родена като Сафиназ Зулфикар, дъщеря на Юсеф Зулфикар, съдия с висока власт, и съпругата му Зайнаб Саид. От самото начало тя имала приятели на високо ниво.

Майката на Фарида работила като придворна дама на кралица Назли Сабри, настоящата кралица на Египет. Не след дълго тези връзки променили напълно живота на Фарида.

Вижте още: Любовни хроники: Цар Фердинанд и Елеонора Българска

През 1937 г. Фарида е на 15 години и Египет току-що се е сдобил с нов крал в лицето на тийнейджърския син на Назли Сабри Фарук. Фарида и нейното семейство все още се настройвали към този обрат на събитията, когато последвал нов удар: Един ден Фарида била с майка си в двореца и изведнъж погледът на Фарук паднал право върху нея. Нещата се случили много бързо от там.

Младият крал бил толкова пленен от Фарида, че измислил хитър план: накарал майка си да се обади на родителите на Фарида. Вдовицата направо ги информирала, че момичето им отива на семейна почивка с Фарук и сестрите му в Сейнт Мориц. Когато майката и бащата на Фарида отказали идеята да я спрат от училище, Назли Сабри отвърнал, че това е „кралска заповед“. Напрежението само се повишило оттам.

Това пътуване несъмнено променило хода на живота на Фарида. През следващите седмици Фарук не можел да спре да мисли за нея и предложил брак. Красивата тийнейджърка казала на Фарук, че има нужда от повече време и трябва да попита баща си какво мисли за идеята. Само че баща ѝ я изненадал.

Недвусмислено Юсеф Зулфикар настоял, че бракът с Фарук е ужасна идея - „въпреки че той те обича, бракът с крал ще бъде труден въпрос“. Както се оказало по-късно, той бил прав да се тревожи – при това поради доста повече причини.

Развръзката на „любовта“ на крал Фарук

Независимо дали бащата на Фарида е знаел, или не цялата истина за Фарук, тийнейджърският крал на Египет не е бил точно „желаният ерген“ на века, независимо от титлата му. Той бил известен като мързелив и разглезен, като веднъж се провалил на приемните си изпити в Итън, отчасти защото прекарал вечерта си в купони в града, вместо да учи, и отчасти защото предположил, че някой просто ще му даде отговорите в деня на всеки тест. И това бил само върхът на айсберга.

На партито за 16-ия рожден ден на Фарида, Фарук се появил със своята кола Alfa Romeo и официално ѝ предложил брак. Той също така подслади цялата сделка, като ѝ предостави зестра от 50 000 долара и огромен диамантен пръстен на същата стойност.

Фарук не спрял да обсипва Фарида със скъпоценности и пари. После променил името ѝ от персийското Сафиназ на „Фарида“, което означава „единствената“ на по-често срещания арабски език в Египет. Освен това Фарук вярвал, че имената, започващи с „Ф“, носят късмет. Фарида бързо разбрала, че това изобщо не е така.

Опознавайки Фарук по-добре, Фарида също осъзна, че той има особено странна и разрушителна мания. Той обичал Италия на Мусолини и целия доминиращ мачизъм, произтичащ от това. Когато стана крал, той уволнил всички по-възрастни служители на двореца и ги заменил с италианска фаланга.

Нещо повече, той често приемал житейски съвети от тези мъже, включително предложението на един слуга да бие жена си на медения месец, за да си осигури подчинение цял живот от нея.

Началото на края

Много скоро след сватбата си Фарида се оказала бременна и до есента на 1938 година вече била готова да роди. В началото новината изглеждала добра. Лекарите и придворните гадатели се заклевали, че тя щяла да има момче и тези предсказания радвали Фарук, който не искаше нищо повече от мъжки наследник, който да потвърди неговата сила и мъжественост.

На 17 ноември 1958 г. Фарида получили опустошителни новини. Е, опустошителни за съпруга ѝ. Вместо да роди син, тя родила момиченце, което нарекла принцеса Фериал. Отговорът на Фарук бил смразяващ.

Той смятал, че провалът на Фарида да му даде син е лична атака и се противопоставя на ненадеждността на жените.

Няколко години по-късно Фарида отново била бременна и този път Фарук бил сигурен, че ще роди син. Фарида родила още една дъщеря, Фаузия, вероятно на сестрата на Фарук.

Кралят бил ужасен, че всички в кралството смятат, че му липсва мъжественост, тъй като очевидно не можел да направи наследник на трона. Всеки в кралството давал лесен отговор на проблемите на Фарук и Фарида, въпреки че проблемът с раждането на син очевидно бил въпрос на случайност. Все пак това не им попречило да предоставят на Фарук някои странни диагнози и лекарства, включително 600 стриди на седмица, за да повиши либидото си. Що се отнася до Фарида, тя се оказала в по-голяма беда.

По-късно станало ясно, че Фарук бил обсебен от принцеса Фатима Тусан, омъжена благородничка. Докато чувствата на Фатима към него изглеждали в най-добрия случай хладки, Фарук все пак се възползва от възможността да ѝ каже, че харесва името ѝ, защото „ако се оженя за теб, няма да трябва да ти давам ново име, както направих с Фарида“ .

От този момент нататък той започна сериозно да крои кралската смърт на Фарида. Фарук стана толкова отчаян да спечели принцеса Фатима, че превърнал живота на Фарида в истински кошмар. Най-важното е, че Фарук не смятал, че може да се разведе с Фарида, защото тя била невероятно популярна сред хората, а той никак.

Точно когато започнали слуховете за авантюра между Фарида и британския художник Саймън Елуес, кралицата на Египет също разбрала, че е бременна. Скоро враговете и съперниците на Фарук в двора шушукали, че бебето не е негово – и че дори да има син сега, легитимността на момчето ще бъде подозрителна от самото начало.

В крайна сметка Фарида родила трето момиче, Фадия. Съпругът ѝ предприел ужасяващи действия. Освен че крещял на когото може, че Фарида със сигурност е невярна, той скоро започна да я преследва със смъртни заплахи.

Събуждал я посред нощ, за да гледа как прави секс с някоя държанка, подхвърлял ѝ, че ще поръси храната ѝ с непроследими отрови, за да може да се отърве от нея.

От средата на 40-те години нататък Фарида се отдалечавала все повече и повече от Фарук, живеейки в отделна резиденция от него заедно с трите си дъщери. Тя направила това, за да ограничи щетите, които Фарук може да ѝ причини, като същевременно запазила публичния образ на „омъжена“ за Египет.

След като Фарук спечелил ключова политическа победа, едно от първите му изявления пред съветниците му било „Вече мога да се разведа с Фарида“.

Фарида бе страдала мълчаливо през цялата продължителност на брака си, опитвайки се да запази каквото и да е късче достойнство, което можеше, докато беше омъжена за някой, който бил истински психопат.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама