Любовни хроники: Цар Фердинанд и Елеонора Българска


Любовни хроники: Цар Фердинанд и Елеонора Българска
Снимка: Facebook

Както вече стана ясно, след дълги години тленните останки на цар Фердинанд бяха пренесени в България на 29 май. Първият цар от Третото българско царство бе в криптата на църквата "Св. Августин" в Кобург от 1948 година.

Траурната церемония се състоя вчера в царския дворец „Врана“ и бе отворена за граждани, съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна". На нея присъстваха както Симеон Сакскобургготски и неговото семейство, така и Западно и Средноевропейски митрополит Антоний и апостолическия нунций в България - архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Вижте още: Любовни хроники: Фани и Чавдар Мутафови

Днес ще проследим любовната история на една от най-великите български двойки на 19-ти век – Цар Фердинанд и Царица Елеонора.

Коя е Царица Елеонора?

Елеонора е родена на 22 август 1860 г в семейството на принц Хайнрих IV и на принцеса Луиза цу Грайс.

Във времената, в които тя израства, по-емоционалните и състрадателни жени често се увличали по медицината и отивали на фронта, за да помагат на ранените. Такава е била и нейната съдба – заминала към далечния Изток по време на войната между Русия и Япония.

Когато се върнала във Виена, тя продължила да раздава милосърдие – приемала тежко болни деца от болницата към храма „Св.Анна“, настанявайки ги във фамилния замък под нейни грижи.

Повече за брака между Фердинанд и Елеонора

Всъщност, по време на едно от посещенията на Княз Владимир Владимирович неговата съпруга, Княгиня Мария Павловна, предложила на вниманието на Цар Фердинанд личността на Елеонора. Той вече бил вдовец след загубата на първата си съпруга, Мария-Луиза, и активно търсел подходяща спътница и грижовна майка за четирите си деца.

Двамата се сгодили в началото на 1908 година без особена увертюра. Наложило се да си кажат „Да“ два пъти поради религиозните си различия, след което се отправили към България, където Елеонора била посрещната радушно и с много надежда за светло бъдеще.

Царица Елеонора се посветила изцяло на българския народ, заради което си спечелила и прозвището „Царица българска“. Както мнозина историци казват - „Фердинанд се оженил за Елеонора, а Елеонора се омъжила за България“. Тя била активно ангажирана с Българския червен кръст, редица други благотворителни организации, създала първите институти за глухи и незрящи деца.

Всъщност, царица Елеонора изобщо не била по вкуса на Фердинанд и бракът им бил „по сметка“ или както бил наречен в онези времена – „династичен“. Двамата не се оженили, за да се обичат. Хранили се отделно, спяли отделно.

За разлика от Мария-Луиза, която за 6 години ражда 4 деца и според различни източници е използвана за „разплод” от Фердинанд, Елеонора била доста по-хитра. Тя пиела билки против забременяване. С голяма доза доброта, бърз ум и активна гражданска позиция, Елеонора успяла да се наложи като водеща фигура и в семейството, и в царския двор.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама