Хети Грийн - най-голямата скъперница в света (ВИДЕО)


Хети Грийн - най-голямата скъперница в света (ВИДЕО)
Снимка: стоп кадър

Хети Грийн, известна като най-голямата скъперница в историята, притежавала състояние, оценявано на над 2,3 милиарда долара.

Родена в Америка през 1835 г., Хети била единствената дъщеря на богат бизнесмен. Тя наследила около 7,5 милиона долара от баща си. На двадесет и една тя се преместила в Ню Йорк, за да инвестира в Уолстрийт, спечелвайки си прозвището Злата вещица от Уолстрийт.

Хети се омъжила за милионер, но живеела много пестеливо, ядяла остатъци от торти и начупени бисквити от хранителните магазини и всеки ден се карала за безплатен кокал за кучето си. Тя била наистина голяма скъперница и до смъртта си носела същото бельо, което имала от 16-годишна.

Хети не харчила почти нищо, твърди се, че никога не е използвала топла вода, носела една и съща черна рокля, докато не се разпаднела, и ядяла пайове, които стрували само два цента.

Когато синът ѝ си счупил крака, тя забавила лечението, за да избегне харченето на пари, което довело до ампутацията на крака му.

Хети Грийн умира през 1916 г. на 81 години в Ню Йорк и е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като "най-големият скъперник на света".

Тя починала от инсулт, след като се скарала с прислужницата си, която се осмелила да поиска увеличение на мизерната ѝ заплата.

Въпреки скъперничеството си, Хети оставила огромно състояние. Нейното наследство като жена финансист е забележително. Децата ѝ били щедри, като дъщеря ѝ Силвия дори построила безплатна болница с наследените пари.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама