Даниела Иванова: От и за гардероба на архитекта


Даниела Иванова: От и за гардероба на архитекта
Снимка: Антонио Георгиев-Хаджихристов

Вече повече от 15 години Даниела Иванова създава минималистични облекла и аксесоари под марката Garderob, а сега изненадва публиката с изложба, посветена на няколко забележителни жени-архитекти и техните модни предпочитания.

АРХИТЕКТУРНА е една изложба, в която главни герои сте тези, които обличате хората - в дрехи и домове. Каква архитектура харесваш ти, какви облекла предпочитат жените-архитекти, които познаваш?

Аз съм минималист и се стремя да прилагам принципите на минимализма във всичко, което ме заобикаля, това включва както гардероба ми, така и дома ми, работата ми и отношенията ми с хората. Обичам естествените, благородни материи, които остаряват красиво - това важи за материите, които подбирам за марката си и за дома, който в момента създаваме с мъжа ми. Tъй като стилът на Garderob е доста изчистен, структурен и геометричен, тази комбинация някак естествено привлече някои архитектки и те се превърнаха в мои клиенти.

Кадър от изложбата АРХИТЕКТУРНА, снимка: Даниела Иванова

Как всъщност се роди идеята ти да се обърнеш към представители на една конкретна професия и да се фокусираш върху техните модни избори?

Жените в архитектурата за мен са много интересни, интересно ми е как и дали архитектурата успява да формира характера и вкуса им или обратното. Имах идея да направя малки представяния на тези вдъхновяващи дами в сайта ни и социалните ни мрежи.

Преди година разбрах за програмите на Национален фонд култура и с мъжа ми Иван Недялков, който проектира архитектурно осветление Back2Light и работи с почти всички архитектурни студия в София, решихме да разгърнем проекта и да поканим и архитекти извън моя приятелски и клиентски кръг. Така се получи един списък с около 15 имена, от който в рамките на изложбата сме включили 7 портрета на забележителни жени-архитекти от различни поколения. Това са:

Богдана Данчева - BACK2ARCHITECTURE

Лорита Панова - LP Group

Мария Балева - FUNKT

Мила Иванова - Cachè atelier

Магдалена Матанова - MMXX architects

Пенка Станчева - PS ARCHITECTS

Радина Гешева - Архитектурно ателие Радина Гешева

 

Даниела Иванова, снимка: Яна Лозева

В изложбата виждаме една по-различна "модна" фотография, чие е окото, което застана зад камерата?

Снимките са дело на Яна Лозева. Много съм щастлива, че тя се съгласи да участва в проекта. Яна има една много особена чувствителност и усет към човека пред камерата. Портретите ѝ за мен са изключително впечатляващи - всеки е специфичен, във всеки са уловени различно усещане и емоция.

 

Богдана/бекстейдж, снимка: Яна Лозева

Разкажи ни повече за процеса ви на работа - както по изработване на дрехите, така и по заснемането - как протичаше един снимачен ден с участието на тези интересни модели?

При първата ни среща с всяка една от дамите разговаряхме за стила им, за гардероба им, за тяхната емблематична дреха или любим цвят (тук най-често споменаваният цвят беше черното :)). Разглеждахме моделите на Garderob, моите визуални инспирации, пробвахме някои модели. С някои от тях се получи колаборация при създаването на модел като якето на Пенка, бялата якичка на Магдалена и дългата риза на Радина Гешева. Пред камера определено не се чувстваха в свои води, естеството на работата им обикновено е съвсем различно, но мисля, че малкият ни и симпатичен екип успя да ги предразположи и да ги накара да се чувстват спокойни. Тук непременно следва да спомена и нашия гримьор Христина Танчева и да ѝ благодаря сърдечно за усърдната работа. Огромни благодарности и на автора на интервютата и всички текстове към събитието - Юлия Партарова.

 

Магдалена със своя портрет/откриване на АРХИТЕКТУРНА, снимка: Антонио Георгиев-Хаджихристов

АРХИТЕКТУРНА беше официално открита преди броени дни - как избрахте локацията, какви са отзивите на публиката?

Изложбата беше открита на 21-ви октомври в пространството PORT.A на ул. "Триадица 5" и ще продължи до 28-ми октомври, включително. Отворени сме за посещение между 17:00 и 20:00 часа.

За мен откриванетo беше невероятно изживяване. Реакциите на хората, когато видят портретите и самото пространство, продължават да ме карат да се чувствам щастлива и удовлетворена от работата ни. Иван се погрижи за оформлението на интериора и светлината в пространството. Наистина си заслужава да се види!

 

Плакат на изложбата, дизайн: Антоанета Волева-Ламбер

Какво предстои - ще има ли продължение проектът? Какво да очакваме от Garderob през новия сезон?

Още от самото начало знаехме, че трябва да продължим проекта - надявам се да имаме възможност да направим и добавим още портрети. За сега мога да поканя читателите, освен на живо, да се запознаят с портрета и историята на всяка една от участничките в проекта като разгледат нашия сайт. Тук бих искала да благодаря на Антоанета Волева-Ламбер - тя е причината всички графични материали там да изглеждат толкова добре. Антоанета, заедно със Симеон Атанасов от SMPL Studio, направиха и дигиталната галерия към проекта в сайта ни - можете да я разгледате ТУК.

Що се отнася до втория въпрос и Garderob - мислим за едно малко по-различно предизвикателство, включващо различни колаборации, но за това ще разкажа по-нататък.

 

Garderob POP-UP, снимка Даниела Иванова

 

Едно интервю на Валерия Йорданова и Елисавета Станчева

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама