Даниела Динева е от онези хора, които до голяма степен въплъщават идеала ни за жена. Тя е умна, чаровна, притежава невероятен финес и усет към детайла. Освен това е майка на три момчета (със сигурност не ѝ е скучно вкъщи), а в кухнята ѝ се случват чудеса. Даниела е автор на блога Cooks and Bakes, твори кулинарни изкушения в дома си, който се намира в околностите на София, а понякога е гост-лектор в различни кулинарни училища. Знае, че всичко се получава вкусно, когато вложиш не само качествени продукти, но и голяма доза любов. Рецептите ѝ, които се радват на голям интерес, го доказват. Вижте какво ни сподели тя за храната, десертите и какво е да отглеждаш три момчета.
Опиши се с три думи.
Майка, жена с характер, човек, обичаш да предизвиква себе си.
Ти си създател на кулинарния блог Cooks and Bakes, в който вече над 10 години споделяш своите вкусни творения. Разкажи ни за началото и как той се промени през годините, а и ти самата покрай него.
Началото беше спонтанно с цел да събирам рецептите си на едно място, а какво по-хубаво от това мястото да бъде виртуално и споделено с други хора. Така открих общност с много нови хора, личности, свързани с кулинарията и от този момент нататък се потопих в една необятна вселена, разкриваща по-интересен и добър живот.
Явно някъде е дремел устремът ми към готварството и по-конкретно сладкарството, тъй като още от детските си години след училище запретвах ръкави и приготвях сладки, бисквити и торти. Много мили спомени от детството.
Имаш ли любими продукти/подправки, с които обичаш да готвиш?
Като всеки човек, любител на печивата, обожавам да меся, да разточвам, да се изцапам с брашно. Подправките, които носят настроение и променят рецептата, са канела, индийско орехче, джинджифил, а като на много хора ми е любим вкусът на ванилията.
От опита ти – какво най-много харесват българите, когато става въпрос за храна?
Българите обичат вкуса от детството. Свързвам го с домашната баница на баба, айран, мекици, сладки "Прасковки", "Кошнички". Към момента станахме любители новите тенденции – американските торти без сироп, високи сочни блатове, намазани обилно с крем, брауни десерти, чийзкейк, мъфини, суфлета и пайове.
Любовта ти към десертите те вдъхнови да издадеш и кулинарна книга. Как се роди идеята за нея?
Да, книгата не случайно носи името "С любов към десерта" и за мен тя е точно такава каквато си я представях – цветна, пъстра, наситена с много лично присъствие и спомени.
Идеята дойде от голямо издателство с над 20-годишен опит в книгоиздаването, но възгледите ни се разминаха по отношение как да изглежда самата книга и я издадох сама без подкрепата на издателство. Благодаря на спонсорите, които ме подкрепиха и повярваха в мен.
Какво ще открием в нея?
50 непубликувани рецепти за торти, чийзкейк, кексове, бисквити и други десерти. Много от рецептите са приготвени с безглутеново брашно. Книгата може да бъде закупена към момента само онлайн на cooks-and-bakes.com или магазин gastronom.bg.
На снимките всичко изглежда перфектно, но какви всъщност бяха предизвикателствата по създаването ѝ?
Бременна с третото си дете се посветих на създаването на нови рецепти, снимането им и реализацията на проекта. Пандемия, две деца у дома, един куп задачи и ангажименти и въпреки това не се отказах. Създадох я такава, каквато си я представях и исках да бъде.
Ще ни споделиш ли една любима рецепта за пролетно-летен десерт
Много често приготвям на децата сладкиш в чаша, тъй като е възможно най-лесният десерт и винаги търпи импровизации. Давам посоката, а вие можете да развихрите въображението.
Чийзкейк в чаша
100 гр чаени бисквити
30-40 гр разтопено масло
1 ч.ч. смлени орехови ядки
100 гр крема сирене
350 гр цедено кисело мляко с масленост по избор
50 гр мед или сироп от агаве, кленов сироп (ако сте алергични към меда, можете да го замените с агаве)
12-15 ягоди (можете да замените ягодите с друг плод по желание)
Начин на приготвяне:
Смелете бисквитите на фини трохи в блендер. Добавете към тях смлените орехови ядки и разтопеното масло. Разбъркайте добре сместа с лъжица, за да се смесят добре всички съставки. Изсипете по малко от сместа в 4 бурканчета или 4 големи чаши. Порциите зависят от големината на бурканчетата.
Разбийте заедно крема сиренето, цеденото кисело мляко и меда. Изсипете крема върху бисквитената смес в бурканчетата. Охладете за няколко часа в хладилник или денонощие.
Преди поднасяне украсете със свежи ягоди.
Какъв за теб е вкусът на любовта?
Шоколадов с нотка лют пипер.
Освен че си кулинарен блогър, ти си майка и на три момчета. Какво е да имаш трима сина?
Голямо предизвикателство. Децата са истинско щастие, но и грижа, отговорност. Желая да ги науча да бъдат честни, истински, широкоскроени, да вдъхновяват, да не се предават и да се борят за всичко със смисъл. Дано да успея.
Кои са любимите им ястия и помагат ли ти в приготвянето им?
Като всяко дете обичат пържени картофи, палачинки, бисквити, паста, мусака и крем супа. Като по-малки се включваха по-активно, в момента явно игрите са на преден план.
Кои са най-важните уроци, на които искаш да ги научиш?
Че винаги има утре. Да се борят за своето утре, да го търсят и да не падат духом. Вярата, че слънцето е ей там зад ъгъла.
Ти самата какво най-много харесваш в себе си?
Целеустремеността си. Тя ме движи напред.
А какво би променила?
Стремежът към перфектност. Не е нужен абсолютно винаги, в повечето случаи пречи.
На какво не можеш да устоиш?
На добър десерт, природа и ценно време, прекарано с добър приятел.
Една жена трябва...
... да може да вълнува.