Бременност и раждане без щитовидна жлеза: Говори Ани от healthylicious


Бременност и раждане без щитовидна жлеза: Говори Ани от healthylicious
Снимка: Instagram

Някога обръщали ли сте внимание на щитовидната си жлеза? А знаете ли всъщност за какво отговаря тя? Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза в нашето тяло. Отговаря за отделянето на три основни хормона в организма, които влияят върху скоростта на метаболизма и синтеза на протеини. От това се разбира, че тя е изключително важна за правилното функциониране на тялото.

Животът без щитовидна жлеза - възможен ли е?

Днес ще ви запознаем с Анелия, създател на кулинарния сайт Healthylicious. Тя е хранителен терапевт, занимава се с кулинарна фотография, а също така и с изработка на здравословни рецепти или иначе казано тя е от хората, които се занимават със здравословно хранене. Ани обаче вече четири години живее без щитовидна жлеза, а интересното е, че е майка от почти две години, което означава, че младата жена е износила и родила детето си без нея.

Анелия Ганчева

През 2020-та година, тогава на 25 години, тя отива на рутинен преглед, на който ѝ откриват възел на щитовидната жлеза. Възелът обезпокоява лекарите и Ани е извикана за биопсия на следващия ден:

„Бях на 25 години, без нито едно оплакване. Изследванията на всички свързани хормони бяха напълно в норма, а на следващия ден се оказах с карцином или иначе казано с рак на щитовидната жлеза“, казва тя.

Половин година по-късно последва операция, до която тя трябва да се срещне с множество лекари и да осъзнае какво всъщност се случва с нея. Младата жена споделя, че операцията не е била тежка:

„Жлезата се премахва, възстановяването е леко. Има дискомфорт в началото за преглъщане и разбира се, лек страх да си въртиш врата понеже щитовидната жлеза се намира в началото на шията. Сега, години по-късно, мога спокойно да кажа, че е лека операция, наистина“.

Следоперативният период също се оказва сравнително лек за нея: „Аз съм един от много, много добрите случаи и истории - чувствам се перфектно и нямам последствия“. Трябва обаче да имаме предвид, че при такъв тип операции много неща могат да се объркат или да бъдат засегнати като например гласните струни. Много вероятно е оперираният да не се чувства добре, защото абсолютно всички хормони в тялото се разместват.

„В началото, докато се напаснат лекарствата се изпитва умора, възможно е да се качат килограми и подобни неща, тъй като тази жлеза отговаря за метаболизма в тялото“.

Стряскащото за Ани, както и за повечето хора, претърпели такъв тип операция е, че трябва да се приема ЗАВИНАГИ хормонът, който се произвежда от щитовидната жлеза: „В началото ми беше трудно да приема и възприема, но с времето се свиква, че се пие малко хапче рано сутрин“.

Бременността и раждането

Около година и половина по-късно Анелия забременява и износва бебето си без щитовидна жлеза. „При мен бременността протече много добре, но тъй като приемам външен хормон, а нуждите на тялото се променят много бързо, е добре да се правят често изследвания - през няколко седмици, за да се регулира дозата на хормона. Друг казус е, че тъй като аз съм с карцином трябваше да увеличим определен показател заради бременността, което при мен увеличава риска от рецидив, но това се прави за правилното развитие на плода. Със сигурност при всяка бременност има много рискове, защото всяко женско тяло реагира различно. Понякога с външен прием на хормон е дори по-лесно да се контролират резултатите, въпреки че отново човек не знае как точно ще реагира тялото му“, отбелязва тя.

Интересно е обаче дали хормонът, който се приема отвън, влияе по някакъв начин на плода, а по-късно и на новороденото. По този въпрос Ани казва: „Хормонът на щитовидната жлеза се приема от много жени по време на бременност дори с изцяло тяхна жлеза, тъй като това е лечението и за често срещано автоимунно заболяване. Той не е противопоказен по време на бременност, както и при кърмене“.

Анелия Ганчева

В следродилният период също е нямало усложнения за хранителния терапевт от Варна. Единственото важно нещо е било да се пие хормонът.

„При мен е важно да си пия хормона, за да функционира тялото ми. Както споменах, аз съм много добър случай и не съм имала проблеми. От друга страна обаче, за да съм точна, нямам база за сравнение и не съм раждала преди това. Нямах и проблем и с кърменетo нито в началото, нито след това“.

Съвет към жените, на които това тепърва предстои

Животът, бременността и раждането без щитовидна жлеза са възможни и не са страшни, а съветът, който Ани би дала на жени, на който им предстои подобна операция и евентуална бременност след нея е:

По време на бременност правете чести изследвания, намерете лекар, на когото да се доверите. Запознайте се много добре с жлезата и ролята ѝ в тялото. И проучете за чуждестранна литература, за да разберете как се случват нещата в чужбина, защото тя може да е много полезна!“

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама