Ада Лъвлейс: Първият компютърен програмист (ВИДЕО)


Ада Лъвлейс: Първият компютърен програмист (ВИДЕО)

Ада Лъвлейс се смята за първия компютърен програмист, въпреки че е починала 1852-ра година - почти век преди изобретяването на първия съвременен компютър.

Коя е Ада Лъвлейс?

Ада е родена през декември 1815-та година в Лондон в семейството на водещия поет през Романтизма Лорд Байрон и тогавашната му съпруга Анабела Милбейк Байрон. Двамата обаче се разделят едва 2 месеца след раждането на малката Ада, а малко след раздялата Байрон напуска Англия, така че дъщеря му след това не го е виждала никога.

Въпреки че е отгледана само от майка си, Ада получава първокачествено образование в сферата на математиката и естествените науки, за да не се повлиява от "опасната поезия". Така е мислила майка ѝ след раздялата си с известния поет, чийто живот е бил доста бурен.

Когато е на 17 години, тя се запознава с Чарлз Бабидж, който по онова време е професор в Кеймбриджкия университет. Бабидж е смятан за баща на компютъра, но истината е, че при превеждането на един научен труд от френски, самата Лъвлейс поправя час от изчисленията на професора си.

Защо Ада се смята за първия програмист?

Нещото, което ни навежда на мисълта, че именно графинята е първият програмист, е алгоритъмът за изчисляване числата на Бернули, който тя записва в бележките си към превода. Точно този алгоритъм е първата публикувана компютърна програма.

Мадам Си Джей Уокър - първата жена, станала милионер самостоятелно (ВИДЕО)

Важно е да вметнем, че на английската математичка никак не ѝ е било лесно, тъй като през цялото време е отглеждала 3-те си деца. За да не забравяме колко голяма роля играят жените в развитието на точните науки и колко са важни те, отбелязваме деня на Ада Лъвлейс всеки втори вторник на месец октомври. Езикът за програмиране Ada, създаден по поръчка на Министерството на отбраната на САЩ, също така е кръстен на нейно име.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама