Защо най-често допускаме грешки


Защо най-често допускаме грешки
Снимка: iStock

Никой не е идеален и всеки допуска грешки в живота си. Въпросът е как ги приемаме и дали се учим от тях. Долните неща ще ви покажат защо най-често правим грешки.

1. Ние сме склонни към предоверяване

Хората са склонни да надценяват своите способности и знания, което може да доведе до грешни решения. Това пристрастие към прекомерната самоувереност ни кара да вярваме, че сме по-добри, отколкото всъщност сме.

2. Фокусираме се върху това, което очакваме да видим

Нашите мозъци са свързани да търсят познати модели, което може да ни накара да пренебрегнем критична информация. Това избирателно внимание ни кара да пропускаме неща, които не отговарят на нашите очаквания.

3. Паметта е ненадеждна

Човешката памет далеч не е съвършена. Често помним нещата неточно, забравяме бързо или дори измисляме подробности, без да го осъзнаваме.

4. Многозадачността намалява ефективността

Въпреки убеждението, че многозадачността подобрява продуктивността, изследванията показват, че тя често води до повече грешки. Мозъкът работи най-добре, когато се фокусира върху една задача в даден момент.

5. Грешките са естествена част от ученето

Правенето на грешки е от съществено значение за личностното израстване и учене. Прегръщането на грешките и анализирането им ни помага да се подобрим в дългосрочен план.

6. Ние сме повлияни от контекста и околната среда

Нашите решения се формират от външни фактори, като нашата среда, социални влияния и фини знаци. Тези скрити влияния могат да ни накарат да правим ирационални избори.

7. Ние надценяваме скорошния опит

"Ефектът на актуалността" ни кара да придаваме по-голямо значение на скорошните събития и преживявания, често за сметка на по-старата, по-подходяща информация.

8. Ние пренебрегваме вероятностите и статистиките

Хората по природа не са добри в разбирането на вероятностите. В резултат на това сме склонни да правим лоши оценки на риска и да разчитаме на интуиция, а не на данни.

9. Навиците могат да причинят слепи петна

Рутините и навиците улесняват живота, но могат да доведат и до грешки. Когато разчитаме твърде много на автопилота, може да пренебрегнем важни детайли или да направим невнимателни грешки.

10. Ние рационализираме грешките си

Вместо да признаят грешки, хората често създават оправдания, за да обяснят действията си. Това самооправдание помага да защитим нашето его, но ни пречи да се учим от грешките.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама