Тази седмица разговаряме с Таньо Шишков. Виждаме го всяка вечер в рекламите на "Лидл", където влиза в кулинарна битка с Иван Манчев. Един разговор за живота, виното, кашкавала и любовта. Таньо - открито за себе си!
Кой е Таньо Шишков?
Един млад мъж с опит и истории като на не чак толкова млад мъж.
Къде е израсна и кога?
В София. Щастливо дете на 90-те, когато игрите навън все още бяха неразделна част от живота на децата.
Кой е най-любимият ти спомен от твоето детство?
Много са. Предимно такива свързани със семейството и с храната.
В какво вярваш?
В хората и в силата на волята ни. И в извънземни също!
За какво мечтаеш?
Да не спирам да се наслаждавам на живота.
От какво се страхуваш?
От високо.
Кога за последно плака и защо?
На снимките на последните реклами на "Лидл". От смях.
На какво те научи животът до момента и какво още има да учиш?
Научи ме да ценя стойностните хора и да уважавам околните. Определено трябва да се науча да съм по-толерантен.
На 19 години печелиш наградата "Сомелиер на годината", какво ти даде тя и защо избра сомелиерството?
Това беше моментът, в който осъзнах, че напитките и храните ще са неразделна част от професионалния ми живот. Просто наистина открих това, с което искам да се занимавам...
Разкажи ни за виното. Какво обикновеният любител на напитката не знае?
Виното е необятна тема. Важното, което "обикновеният любител" трябва да знае, е да различава разваленото вино от онова, което не е по негов вкус. Тоест, когато има аромат на мухъл или корк във виното например, това означава, че виното е развалено и не е препоръчително да се консумира.
Кое е най-хубавото вино на света?
Коя е най-красивата жена на света?
Как влезе в света на кулинарията?
Виното и храната винаги са вървели ръка за ръка, не само в моя живот, но и по принцип. Те са неразделни. Като цяло първите стъпки в кулинарията предприех, когато бях на 6.
Кое е любимото ястие на Таньо и ще ни споделиш ли любима своя рецепта?
Любимото ми ястие са сандвичите с кашкавал на фурна по рецепта на дъщерите ми.
Продукти:
Хляб
Масло
Кашкавал
Любов
Може ли да готви българинът?
Определено. В традиционната ни кухня има много вкусни ястия. А най-хубавото е, че в последните години българите ставаме все по-отворени към света и все по-често експериментираме в кухнята.
Най-трудното нещо, което ти се е налагало да приготвиш?
Няма трудно нещо, но съм имал трудни "клиенти“, а именно децата ми. Най-високата летва за мен. Ако на тях им харесва, значи съм се справил добре.
Разкажи ни за семейството си. На какво искаш да научиш децата си и на какво те учат те?
Искам да ги науча да станат стойностни хора и да умеят да отстояват правата си. Също искам да ги науча, че нищо в този живот не бива да бъде на всяка цена. А те ежедневно ме учат да съм по-толерантен и търпелив.
Промени ли те бащинството?
Да. Пораснах!
В момента си в кулинарен дуел с Иван Манчев. Какво мислиш за него?
Че е изключително харизматична личност и адски добър професионалист.
Довърши изречението: Аз съм Един мъж, който…
… взима с пълни шепи от живота.