Всичко, което трябва да знаете, ако ще ставате кум


Всичко, което трябва да знаете, ако ще ставате кум
Снимка: iStock

Ах, куме, куме… Ролята на кума несъмнено е една от най-важните за една сватба, а изборът му никак не е лесен. Все пак сватба без кум няма, но е много важно той да подходящ, за да се получи едно незабравимо тържество както за младоженците, така и за гостите. Кумуването е голяма отговорност и за да мине всичко безпроблемно, бъдещите кумове трябва да са добре запознати с отговорностите си.

Какви са задълженията на кума

Организация на ергенското парти

Това, разбира се, не е задължително, но е една много забавна част от организацията на една сватба. Ергенското парти обикновено се прави малко преди деня на официалното събитие и по принцип не е традиционно за България, но последните години кумове не пропускат да организират едно такова събитие за младоженеца.

Вземане на кумовете от младоженеца

Задължението на кума тук е да подготви почерпка за младоженеца и антуража му. Важно е кумуващият да осигури алкохол и храна за гостите, които идват, за да съберат сили за следващата стъпка, а тя е взимането на булката от родната ѝ къща.

Вижте още: Организиране на сватба: Най-важните ритуали, които трябва да изпълните

Крадене на булката

Кумът трябва да помогне в откупуването на булката. Така че е важно да носите повече пари в себе си, ако на вас се пада отговорността да кумувате.

„Горчиво!“

След като церемониите приключат и всички пристигнат в ресторанта, водещият на събитието определено няма да пропусне да попита: „Какъв е вкусът на виното?“. Ако не иска да се изложи, отговорът на кума трябва да бъде: „Горчиво!“. След тези думи веселбата може да започне.

Кум

Реч

Може би това е нещото, което притеснява повечето хора, но всъщност няма нищо страшно или срамно. Просто седне на спокойствие и напишете това, което бихте казали на младоженците и насаме. Все пак, за да сте кум, със сигурност познавате младоженците много добре.

Кумовият танц

На българските сватби кумовете задължително трябва да изтанцуват един танц. Тук удачният въпрос би бил: „Ами, ако не са двойка?“. Няма никакво значение дали са двойка, или не – танц трябва да има.

Вижте още: Какво НЕ трябва да се прави преди сватбата

Водене на хорото

Кумовото хоро е много важно! Обикновено то е право, затова се постарайте да го научите преди сватбата.

Откупуване на пиле и надиграване

И последна, но не по важност, е играта на ръченица. Това обаче не е толкова просто, защото, докато играете ще трябва да се опитвате да откраднете или пък да откупите печено пиле от ръцете на една от шаферките.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама