Зеленият и черният чай имат многобройни доказани ползи за организма. Често обаче възниква въпросът кой е по-здрав.
Чаят е втората най-популярна напитка в света след водата. Докато черният чай е най-консумираният, представляващ около 84 процента от общата консумация на чай в Америка, зеленият чай е на второ място с приблизително 15 процента.
При такава голяма разлика в потреблението може да се чудите: наистина ли един от тези чайове е по-здравословен от другия?
Вижте още: 5 начина да използвате чаени листа във вашата градина
Интересен факт: и черният, и зеленият чай произлизат от растението Camellia sinensis, но се различават по начина, по който се обработват.
Например, след като се наберат чаените листа, те преминават през усукване и окисление, което създава характерния аромат и цвят на чая. Процесът на окисление обаче може да бъде спрян от топлина, която потиска ензимите.
Така се произвеждат различни видове чай, като черен и зелен.
Какво представлява черният чай?
Черният чай се прави от листата на растението Camellia sinensis, които са напълно окислени и ферментирали, за да развият отличителен силен вкус.
По време на окисляването листата са изложени на въздух, което задълбочава цвета им и засилва вкуса им. След това листата могат да се оставят непокътнати или да се нагреят, изсушат и натрошат, за да се направи черен чай. Този процес води до тъмен чай със силен, понякога горчив вкус.
Най-популярните видове чист черен чай включват чай Assam и чай Darjeeling, докато други популярни смеси от черен чай включват Earl Grey, Bigelow и Chai.
Какво представлява зеленият чай?
Зеленият чай също се прави от листата на растението Camellia sinensis, но се използват млади, неферментирали листа. За разлика от черния чай, листата се обработват бързо с топлина, без окисляване.
Интересното е, че пърженето в тиган е необходимо за листата от зелен чай, за да се предотврати окисляването, причинено от естествените ензими, присъстващи в листата.
Sencha е най-популярният вид зелен чай, докато други видове зелен чай, като Matcha, Bancha и Gyokuro, всъщност се произвеждат от него.
В зависимост от вида на консумирания зелен чай, вкусовият профил може да е малко по-различен. Въпреки това, в сравнение с черния чай, зеленият има много по-мек вкус.
Не забравяйте, че температурата на водата, времето за накисване и концентрацията на чая също могат да променят вкусовия профил на черния и зеления чай.
Хранителни стойности: Как се сравняват?
Черният и зеленият чай имат много сходни хранителни профили, тъй като и двата съдържат кофеин, антиоксиданти и други важни фитонутриенти. Типична чайна напитка, приготвена в съотношение един грам чаени листа на 100 милилитра вода, накиснати за три минути, съдържа приблизително 250 до 350 милиграма твърди частици чай.
Тези твърди частици от чай се състоят от приблизително 30-42 процента катехини или полифеноли, полезни фитонутриенти, които помагат да поддържате тялото си във върхова форма, и от три до шест процента кофеин.
Влиянието на обработката и окисляването
Основните хранителни разлики между черния и зеления чай произтичат от начина, по който се обработват и окисляват.
Въпреки че черният и зеленият чай съдържат подобни количества полифеноли, видовете флавоноиди или фитонутриенти във всеки чай са малко по-различни в резултат на това. Поради уникалните методи на обработка, всеки от тях предлага уникални ползи за здравето.
Съдържание на калории и ниво на кофеин
И черният, и зеленият чай са практически безкалорични и съдържат сравними количества кофеин.
Една чаша черен чай има нула калории, малко количество естествен натрий (по-малко от пет милиграма) и съдържа 26 милиграма кофеин.
За сравнение, същата чаша зелен чай съдържа по-малко от две калории, малко количество протеин (0,25 грама) и малко повече кофеин, 29 милиграма. Също така съдържа следи от витамини и минерали, включително желязо, магнезий, калий, натрий, цинк, манган, тиамин, рибофлавин, ниацин и витамин B-6.
Разлики в хранителните вещества: имат ли значение?
Въпреки че зеленият чай има малко повече витамини и минерали от черния чай, това са сравнително малки количества.
Ползи за здравето от черния чай в сравнение със зеления чай
Десетилетия изследвания показват, че фитонутриентите в черния и зеления чай могат да поддържат сърдечно-съдовото и метаболитното здраве. Последните изследвания показват, че тези чайове могат също да предложат потенциални ползи за лечение против стареене, диабет и рак.
Основните ползи могат да бъдат приписани на катехините и теафлавините, които са мощни фитонутриенти, присъстващи и в двата вида чай.
Черният чай обаче се окислява и ферментира, където катехините се окисляват (или кондензират) в съединения, известни като теафлавини и теарубигини. Тези съединения придават на черния чай неговия тъмен цвят и горчив вкус.
За разлика от това, зеленият чай не се окислява или ферментира, което помага да се поддържа по-висок процент на катехини, особено ECGC или епигалокатехин-3-галат. Това е ключов компонент, който ще намерите в изследването, където зеленият чай се откроява със своите предимства. Имайте предвид, че това не означава, че съдържанието на полифенол в зеления чай е по-високо или по-добро от черния чай, просто е различно.
Уникални ползи от черния чай
Като се има предвид, че черният чай обикновено се консумира повече от зеления чай, важно е да се подчертаят уникалните ползи за здравето, които предлага тази напитка.
Черен чай и контрол на теглото
Проучване от 2016 г., публикувано в Molecules, предполага, че полифенолите в черния чай може да са по-ефективни от полифенолите в зеления чай за насърчаване на загуба на тегло.
Повечето от тези изследвания обаче са проведени върху животински модели, което означава, че не можем напълно да екстраполираме ползите за хората. Това не означава, че наслаждаването на чаша черен чай (ако това е вашето предпочитание) няма да помогне за целите ви за отслабване, особено като се има предвид, че е естествено безкалоричен и неподсладен.
Вижте още: НЕ изхвърляйте пакетчетата чай, ето за какво да ги използвате
Противовъзпалителни свойства и подпомагане на диабета
Преглед от 2019 г., публикуван в International Journal of Health Sciences, разглежда по-широко полезните ефекти на черния чай, подчертавайки неговите противовъзпалителни свойства и подкрепа за управление на диабета.
Въпреки че зеленият чай има и противовъзпалителен ефект, черният чай съдържа по-високи нива на тефлавини, които могат да предложат дори по-силна антиоксидантна защита. Тези теафлавини помагат за неутрализирането на свободните радикали в тялото, като потенциално намаляват възпалението и насърчават здравето на сърцето.