С напредването на месец май ягодите ни привличат с магнетичен аромат. Иска ни се да ги споделим с близките си на трапезата ни. Без значение дали ги предпочитате с течен шоколад, сметана или натурални, цели или намачкани в смути, би било жалко, ако още преди да ги сервирате, ги измиете неправилно. Ето какво да избягвате, за да запазите ягодите в най-добрия им вид:
1. Не махайте дръжките преди да ги измиете
Отстраняването на дръжките и листенцата на ягодите преди миене оставя дупчица, през която може да проникне вода и да попие в ягодата. Това буквално я разводнява и тя губи великолепното си ухание. Затова е най-добре да махате зелената Ѝ част едва след измиване и даже непосредствено преди консумация. А ако предпочитате, може да хващате ягодата за нея и да я топвате в захарта, с което още по-добре ще се насладите на сочната ѝ сладост.
10 ДОБРИ ПРИЧИНИ ДА ЯДЕТЕ ЯГОДИ
2. Не мийте ягодите под струята на течаща вода
Силната струя или дори най-модерният кухненски душ може да нарани нежния плод, което да отстрани част от аромата му. Най-добре би било да сложите плодовете (с дръжките) в голяма купа, предварително напълнена със студена вода. Разклатете внимателно купата и нечистотиите ще се разтворят добре. Отлейте водата в саксията на някое пресъхнало домашно цвете.
3. Не съхранявайте мити ягоди в хладилник
Съхранявайте ягодите сухи в хартиен плик в хладилника, както сте ги купили от пазара, без да сте ги мили. Само така те няма да загубят уникалния си аромат. За нищо на света не ги увивайте в найлон, защото ще се изпотят и е въпрос на време просто да изгният.