Някои плодове е по-добре да се ядат със семената, въпреки че често ги изхвърляме. Ето кои са те.
Диня
Семената на динята изобилстват от вещества, полезни за организма. Те съдържат магнезий, желязо, цинк в бионалична форма и с невероятно висока степен на асимилация - 85–90%. В тях има още голямо количество фибри и протеини, които са много полезни за храносмилането. За да извлечете максимума от динените семена, запомнете, че те трябва да се сдъвчат старателно. Можете да ги консумирате и отделно, след като предварително ги изсушите и след това ги стриете на прах.
Пъпеш
Семената на пъпеша също не трябва да се изхвърлят. По 2 грама на ден са напълно достатъчни. Те съдържат протеини, фосфор, калий, витамин А и витамини от група B. В тях има и ензими, полезни за храносмилането, а пектинът позволява на тялото да изхвърли по-лесно металите и пестицидите, попаднали в него от околната среда. Не забравяйте да сдъвчете старателно семената на пъпеша. Разбира се, те могат да бъдат погълнати цели, но тогава няма да получите всички ценни ензими и витамини, съдържащи се в тях.
Грозде
Поради горчивия вкус на гроздови семки, обикновено предпочитаме сортове без семена. Но именно на този характерен горчив послевкус се дължи изобилието от флавоноиди, които ускоряват синтеза на колагенов протеин. Той от своя страна е полезен за мускулите, костите и кожата. Освен това, благодарение на своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, флавоноидите помагат да се забави появата на заболявания като болестта на Алцхаймер.
Гроздовите семки са с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини. Освен това те са допълнителен източник на витамин Е, калий, магнезий, желязо, цинк и хлор. Но е задължително да се сдъвчат старателно, за да се извлече максимума от тях, а не да се поглъщат цели.
Киви
Семената на кивито съдържат витамин Е, който е полезен за кожата, косата и ноктите. А омега-3 мастните киселини в тях могат да помогнат в борбата с възпалението. Яденето на киви без семки обаче едва ли е възможно. Но това, което вероятно ще ви учуди е, че трябва да ядете този плод с кората.
Цитрусови плодове
Семената на лимона и лайма съдържат салицилова киселина, която съдейства за облекчаване на болката. Още от дълбока древност те са били препоръчвани като лек при главоболие: 5-6 семенца трябва внимателно да се сдъвчат и след това да се погълнат. Опитайте и ще забравите за аспирина! Портокаловите и мандариновите семена съдържат витамин В17, който може да помогне в борбата с рака и гъбичните заболявания.
Тиква
Само 30 грама тиквени семки запълват една трета от дневния прием на фосфор и 70% от този на магнезий и цинк. Те изобилстват от полезни антиоксиданти. Витамините А и Е, които се съдържат в тях, съдействат за поддържане на младостта на кожата, а голямо количество фибри помага за нормализиране на метаболизма. Редовната консумация на тиквени семки също така подобрява функционирането на пикочния мехур и простатата.