Организиране на сватба: Най-важните ритуали, които трябва да изпълните


Организиране на сватба: Най-важните ритуали, които трябва да изпълните
Снимка: iStock

Организирането на сватба е едно от най-предизвикателните и стресиращи неща за онези, които са решили да си спестят пари от агенция и да се справят сами. Важно е организацията на такъв тип събитие да е добра, защото само едно лошо решение много лесно може да превърне приказката ви кошмар.

В българската традиция има много ритуали, които продължават да се спазват и до днес. Бъдещите младоженци обаче в повечето случаи се чудят кое да включат и кое не в празненството си. Тук сме събрали най-важните традиции, които трябва да присъстват на сватбеното ви празненството, така че то хем да е модерно, хем традиционно.

Най-важните сватбени ритуали и традиции

Сватба

Вземане на кумовете

Младоженецът трябва да отиде в дома на кумовете с бутилка ракия в ръка, която да е украсена със здравец. Там, разбира се, той не е сам, а е придружен от приятели и близки - също мъже. Преди всички заедно да тръгнат към дома на булката, се играе хоро и се пие алкохол. Тук е важно да се отбележи, че кумата трябва да носи в себе си букета на булката.

Вземане на булката

Оказва се, че то никак не е толкова лесно. Младоженецът, кумовете, шаферите и близките роднини тръгват към дома на булката, за да си я вземат, но там ги очакват близките на булката, които не я дават без „откуп“. Младоженецът трябва да плати, колкото поискат от него, за да си вземе булката.

Вижте още: Кръщене – всичко, което трябва да знаете

Извеждане на булката

На много места традицията да се играе хоро пред къщата на булката все още се спазва. Но преди веселбата, майката на младоженката трябва да излее вода пред влюбените, по която те да минат, за да им върви животът по вода.

Изнасяне на булката на ръце

Днес този ритуал не винаги се спазва, защото повечето двойки не подписват граждански брак в деня на самата сватба. Традицията повелява след подписването булката да бъде изнасяна на ръце, а през това време шаферите да хвърлят късметчета, от които всеки един гост трябва да си вземе. Ако все пак искате да спазите този обичай, вместо да хвърляте късметчета, можете да поставите сувенир за спомен до всяка чиния в ресторанта.

Посрещане в ресторанта

Сватба

Идва време вече за веселата част, която започва с посрещането на новото семейство в ресторанта. Водещият трябва да обяви пристигането му, а гостите да станат и да му ръкопляскат. Младоженците минават по бяло платно, посипано с цветя, което е символ на светлина и безоблачен живот. На свекървата пък се пада честта на посрещне двойката с пита, мед и сол.

Ритането на менчето

Ето още един много интересен обичай, с който хората едно време са се опитвали да познаят пола на първото дете на семейството. В наши дни продължава да се изпълнява, но вече по-скоро просто като забавление за гостите. В менче пълно с вода се слагат два цвята – бял за момиче и червен за момче. В зависимост кой от двата излезе пръв, когато булката ритне менчето, такъв ще бъде полът на бебето.

Първото сватбено хоро

То трябва да е поведено от кума, с него празникът се открива и веселбата започва.

Вижте още: Поверия и суеверия за женитба

Кумовата ръченица

Още един ритуал, в който кумовете са главните действащи лица. На дансинга излизат момиче и момче, може да са шафери, но не е задължително. Единият държи пиле, а другият торта и започват да танцуват ръченица, като тук идеята е кумовете да ги надиграят и да откупят даровете с пари.

Сваляне на жартиера

Целта на младоженеца е да свали жартиера на булката с вързани ръце и да го хвърли към всички, присъстващи ергени на сватбата. Можете да направите този обичай още по-забавен, като младоженецът влезе с каска на главата и фенер, за да си „проправя“ път под полите на роклята например.

Разрязване на тортата

Сватба

Разрязването на тортата може да наречем кулминацията на вечерта. Това се е считало като първата обща задача на семейството и според традицията те трябва да нарежат толкова парчета торта, колкото деца искат да имат.

ОЩЕ: 20 сватбени правила, които определено трябва да следвате

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама