Няколко трика как да удължим живота на акумулатора през зимата


Няколко трика как да удължим живота на акумулатора през зимата
Снимка: iStock

Непрекъснатата работа на автомобила до голяма степен е свързана с качеството на акумулатора, който захранва всички бордови устройства. Намаляването на заряда на батерията, което много често се случва в студено време, води до проблеми, свързани с двигателя, които ще създадат доста нерви на шофьорите. Именно затова е много важно правилно да поддържате и да се грижите за акумулатора на автомобила, преди да е станало прекалено късно. Особено през зимните месеци, когато температурите често падат под нулата.

Правилното и своевременно обслужване може значително да удължи живота на акумулатора. И тогава няма да се окажете в ситуация, в която трябва да търсите помощ.

Защо студено време причинява проблеми с акумулатора на автомобила?

За тези, които не са на ясно, батерията на колата създава химическа реакция, която произвежда заряд, който се използва за захранване на стартера, наред с други компоненти като фаровете. По-студеното време забавя химическия процес в акумулатора и следователно намалява способността му да държи заряда. Заслужава си да се отбележи, че това е преди всичко проблем за по-стари акумулатори. Ако вашият е на по-малко от три години, не би трябвало да имате подобен проблем.

Но все пак, не забравяйте, че е хубаво редовно да се грижите и да поддържате автомобила си, за да бъдете спокойни, че всичко е него е наред.

Как да удължим живота на акумулатора през зимата:

Не забравяйте да почиствате акумулатора редовно

Както вече споменахме, прекалено ниските температури през зимата могат да окажат влияние на електрическото съпротивление. Съчетанието между повечето консуматори и по-бавното загряване на двигателя води до натоварване на акумулатора.

За съпротивлението могат да допринесат натрупалите се мръсотии и праха по клемите на акумулатора. Ето защо Ви съветваме редовно да почиствате акумулатора и да поддържате клемите в идеално състояние. Някои шофьори предпочитат да го правят сами, а други се доверяват на специалисти. Изборът е Ваш.

Покривайте колата си или я паркирайте в гараж

Не всеки собственик на автомобил разполага с гараж. Но ако вие сте сред тези късметлии, съветваме ви да държите колата си на закрито през студените зимни месеци. Минусовите температури няма да окажат благоприятно влияние на автомобила.

Ако нямате гараж, може да покриете колата си с нещо по-дебело или да я паркирате на място, което се огрява от слънцето. Това също е добро решение в подобна ситуация.

Избягвайте да карате на кратки разстояния

Много хора ползват колата си дори когато отиват да кварталния магазин или до някои друг близко място. Особено сега, когато времето е студено. Разбираме, че студът не ви е любим, но знаете ли колко много вредите на автомобила си по този начин. Ако искате да удължите живота на акумулатора, избягвайте да карате на кратки разстояние.

Не оставяйте автомобила си неизползван за дълго време

Това е още нещо, което изключително много вреди на акумулатора, тъй като дори и да не го карате, все пак си протичат химични процеси и батерията ще се саморазрежда.

В такъв случай е по-добре да изключите акумулатора и да я съхранявате на сигурно място, без резки промени в температурата. Това е необходимо, ако не планирате да използвате автомобила си в рамките на няколко месеца.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама