Най-неприятната изненада, с която често се сблъскват градинарите, е горчивината на краставиците.
За да се предпазите от това, трябва да следвате определени земеделски практики.
Как да отгледаме вкусни краставици?
1. Използвайте само висококачествени семена.
2. В оранжериите е важно да се организира вентилация, да се поддържа благоприятен климат за растенията без резки промени в температурата.
3. Насажденията се поливат и мулчират своевременно, за да се сведе до минимум процесът на изпарение на вода и да се запази влагата в почвата възможно най-дълго.
4. Не закъснявайте с прибирането на реколтата, в противен случай можете да получите горчиви плодове.
Премахване на горчивината на краставиците
Ако сте спазили всички препоръки и въпреки това краставиците са горчиви, не бързайте да ги изхвърляте. Нарежете ги и ги оставете да престоят в солена вода за 1-2 часа.