Най-хубавите неща, които да видите във всеки регион на Италия


Най-хубавите неща, които да видите във всеки регион на Италия
Снимка: iStock

Ако обичате Италия, ето няколко неща, които можете да видите и правите във всяка част на страната.

1. Абруцо

Разгледайте националния парк Маджела, домът на вълци и мечки, и се разходете по Апенините. Не пропускайте средновековното селище Санто Стефано ди Сесанио и зашеметяващото крайбрежие на Трабоки за морски деликатеси.

2. Базиликата

Открийте древните пещерни жилища на Матера, обект на световното наследство на ЮНЕСКО и европейска столица на културата 2019. Отправете се към Национален парк Полино за спиращи дъха пейзажи и дейности на открито.

3. Калабрия

Попийте слънцето на девствените плажове на Тропея. Разгледайте Воините от Риаче в музея на Reggio Calabria и направете разходка из Националния парк Аспромонте.

4. Кампания

Посетете руините на Помпей и оживения град Неапол за автентична пица. Отплавайте до бляскавото крайбрежие на Амалфи и остров Капри за зашеметяващи гледки.

5. Емилия-Романя

Отдайте се на кулинарния рай с прошуто на Парма и балсамов оцет на Модена. Не забравяйте да посетите Болоня заради нейните средновековни кули и портики.

6. Фриули-Венеция Джулия

Разгледайте мултикултурния град Триест и зашеметяващите пейзажи на Юлианските Алпи. Отпивайте вина от световна класа в региона на Колио.

7. Лацио

Изживейте вечния град Рим - Колизеумът, Ватикана и фонтана Треви. Скитайте се из древните руини и оживени улички.

8. Лигурия

Разходка из цветните селца на Чинкуе Тере. Насладете се на песто в родното му място, Генуа, и релаксирайте в шикозния град Портофино.

9. Ломбардия

Посетете катедралата в Милано и пазарувайте в бутиците на модната столица. Посетете езерото Комо и се разходете с лодка, наблюдавайки луксозните къщи.

10. Марче

Открийте ренесансовото изкуство в Урбино и се отпуснете на пясъчните плажове на Конеро Ривиера. Пещерите Фрасаси са задължително природно чудо.

11. Молизе

Върнете се назад във времето в древния град Термоли и изследвайте непокътната природа на планините Матесе.

12. Пиемонт

Насладете се на трюфели и вино Бароло в Алба. Посетете елегантния град Торино заради неговите музеи и кралски дворци.

13. Апулия 

Полюбувайте се на уникалните трули къщи в Алберобело. Релаксирайте по плажовете на полуостров Саленто и разгледайте бароковата архитектура на Лече.

14. Сардиния

Отпуснете се в изумрудените води на Коста Смералда. Разгледайте древни нурагически археологически обекти и се насладете на сърдечната сардинска гостоприемност. 

15. Сицилия

Посетете историческата Долина на храмовете в Агридженто. Изкачете връх Етна, най-активният вулкан в Европа, и разгледайте оживените пазари на Палермо.

16. Тоскана

Загубете себе си в изкуството на Флоренция и средновековния чар на Сиена. Уловете емблематичната Наклонена кула в Пиза и се скитайте из живописната Вал д'Орсия.

17. Трентино-Алто Адиге

Изживейте величествените Доломити - идеални за ски и туризъм. Разгледайте алпийския град Болцано и неговия музей на Ледения Йоци.

18. Умбрия

Посетете духовния град Асизи, родното място на Свети Франциск. Насладете се на спокойното езеро Трасимено и каскадните водопади Мармор.

19. Долината Аоста

Открийте най-високите върхове на Алпите, сред които и Монблан. Посетете средновековни замъци.

20. Венето

Плъзнете се из каналите на Венеция на гондола. Разгледайте романтичния град Верона, домът на Ромео и Жулиета, и опитайте просеко сред търкалящите се хълмове на Валдобиадене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама