Микробиолог обяснява най-добрия начин за измиване на плодове и зеленчуци


Микробиолог обяснява най-добрия начин за измиване на плодове и зеленчуци
Снимка: iStock

Яденето на плодове и зеленчуци всеки ден е чудесен начин да останете здрави – само се уверете, че първо ги измивате правилно.

Докато повечето хора са наясно с опасностите, които суровото месо и риба могат да представляват за здравето, мнозина смятат пресните продукти за "безопасни". Но всяка година един на всеки десет души се разболява, като яде небезопасна храна – и приблизително 46% от тези случаи на болести, причинени от храна, идват от консумация на зеленчуци и плодове, пише sciencealert.com.

Факт е, че повечето пресни продукти се отглеждат на открито, където всеки или нещо – като насекоми и птици – може да ги докосне. Това означава, че освен мръсотия, могат да съдържат различни потенциално вредни вещества – включително бактерии, гъбички, вируси и пестициди.

Пресните продукти също могат да се замърсят по време на опаковането, подготовката или съхранението. Дори продуктите, отглеждани в оранжерии по хидропонен начин, все още могат да съдържат микроби и пестициди.

Измиването на плодове и зеленчуци е от истинско значение за безопасността на храните. 

Kакъв е най-добрият начин да го направите?

Измиване с вода

Първо измийте ръцете си. Това не позволява на микробите по кожата ви да замърсят продукта, който почиствате.

Най-лесният и безопасен начин за измиване на пресни продукти е на ръка, под студена течаща вода. Разтрийте плодовете и зеленчуците с ръце, за да премахнете мръсотията, пестицидите и някои повърхностни микроби. Измийте, докато повърхността вече не изглежда мръсна. Ако ще накисвате продукти във вода, уверете се, че използвате чиста купа вместо мивката – която може да е пълна с микроби.

Никога не мийте продуктите с препарат за чинии, тъй като кожата на някои плодове и зеленчуци е пореста и може да абсорбира тези химикали. Това може не само да промени техния вкус и текстура, но може да ги направи опасни за ядене.

Други методи

Оцетът и содата за хляб могат да се използват за измиване на пресни продукти. Те могат да намалят бактериите и пестицидите върху продуктите.

Използвайте само половин чаша оцет на чаша вода, като накисвате продукта, като разбърквате от време на време за две до три минути. След това изплакнете в прясна студена вода за поне една минута. Един недостатък при използването на оцет обаче е, че оцетната киселина, която съдържа, може да промени вкуса и текстурата – особено на меките плодове – ако накиснете повече от две до три минути.

Що се отнася до содата за хляб, около 0,80 г сода за хляб на 100 мл вода е доказано, че спира растежа на микробите върху пресни продукти. Доказано е също, че накисването за 15 минути със сода за хляб премахва почти всички следи от пестициди от пресни продукти.

Въпреки това, наистина се нуждаете само от една чаена лъжичка сода за хляб на чаша студена вода, за да измиете продуктите. Това ще премахне микробите и пестицидите, без да променя вкуса на продукта. Накиснете плодовете и зеленчуците в чиста купа за 15 минути, като разбърквате от време на време.

Тъй като содата за хляб е алкална, накисването за повече от 15 минути и необилното изплакване може да разруши корите на деликатните плодове и зеленчуци, което да повлияе на тяхната текстура и вкус.

Кой е най-добрият метод

Изследване, което сравнява ефекта от измиването на ябълките само с вода спрямо накисването им в сода за хляб, установи, че водата е почти толкова ефективна, колкото и содата за хляб за премахване на пестициди.

Но едно съвсем скорошно проучване, използващо ябълки, установи, че пестицидите проникват по-дълбоко от кожата. Така че в допълнение към измиването, авторите предполагат, че обелването на ябълките преди ядене може допълнително да намали всички следи от пестициди, на които може да сте изложени.

Един недостатък при беленето е, че пропускате многото ценни хранителни вещества, които съдържат корите на плодовете и зеленчуците. И отново, много плодове и зеленчуци не могат да бъдат обелени (като грозде или маруля).

Така че въз основа на множеството доказателства, с които разполагаме в момента, само водата все още е най-добрият начин за почистване на пресни продукти. Няма истинско предимство от използването на оцет или сода за хляб.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама