Какво е Паневримия - духовният танц на Петър Дънов (ВИДЕО)


Какво е Паневримия - духовният танц на Петър Дънов (ВИДЕО)
Снимка: ПР

На 19 август обществото на Бялото братство отбелязва 95 години от откриването на лятната духовна школа на Рила. За първи път Учителя Петър Дънов организира духовен лагер край Седемте Рилски езера през лятото на 1929 г. В последствие тази традиция се запазва с изключение на определени периоди, в които е забранена от властите.

На август, Преображение Господне по стар стил, енергиите на Слънцето са най-силни, затова и Учителя дава заръка на този ден всички да се приготвят като за Великден – да са чисти, спретнати и с най-хубавите си бели дрехи. Така Паневримията на езерото Бъбрека се превръща в радостно тържество на свирещи, танцуващи и пеещи братя и сестри в бяло.

Какво е Паневримия

Наричана от някои "лековит духовен танц", думата "паневритмия" в превод означава: "всеобщ космичен ритъм". Тя съчетава музика, движение, мисъл и слово в хармонично цяло. Според редица изследвания, играещите редовно Паневритмия постигат подобрение във физическото си състояние, усещат успокоение в психологически план, имат по-добра концентрация и по-добра памет. Тя е проучвана и като потенциален метод за физическа подготовка, а резултатите показват значително подобрение в баланса, скоростта и пъргавината след игра на Паневритмия.


Учителят Беинса Дуно, по-известен като Петър Дънов, започва да разработва Паневритмията през 1934 г. Самият той я определя като "наука за приемане разумните движение на Природата" и казва за нея, че тя "внася Живот, Сила, Радост и Красота в човешката душа".

Паневритмията се играе ежедневно от 22 март до 22 септември. Тя има три дяла. Първият съдържа 28 упражнения, вторият се нарича "Слънчеви лъчи", а третият – "Пентаграм". Участниците в Паневритмията танцуват в кръг по двойки под звуците на инструментална музика (цигулки, флейти, китари и др.) и вокални изпълнения (към всяко упражнение има текст за песен). Препоръчително е особено на празнични дни да се играе с бели дрехи, тъй като белият цвят е символ на светлата духовна енергия. Той е проводник за чисти мисли и постъпки.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама