Чакате гости или просто сте решили да сервирате мезе на трапезата – разбира се, че посягате към класиката, а именно пастърма или филе „Елена“. Каква обаче е разликата между двата деликатеса?
Вижте още: Боклук или буклук - как се пише правилно?
От какво месо се правят?
За филе „Елена“ са използва само свинско, по-специално контрафиле, а за пастърма може да се използва всякакво месо, дори и дивечово.
Откъде произлизат мезетата и какво ви различава?
Името на филе „Елена“ произлиза от балканския град Елена – явно там някога са били най-големите му майстори.
От друга страна пастърмата е традиционна за номадските племена, по-специално на турците и монголите. Първоначално се правела от конско месо, като по време на бойните походи войниците на Чингис хан сушели месото под седлата на конете си – като наричали този аналог на пастърма „борт“.
Ключовата разлика между двата вида деликатеса, освен в евентуалния състав, са подправките, като при филе „Елена“ задължително присъства чубрица, докато пастърмата набляга на различни видове пипер.