Как да изберете най-сочните и сладки ягоди


Как да изберете най-сочните и сладки ягоди
Снимка: iStock

Независимо дали ги купувате от пазара/магазина за хранителни стоки, или сами си ги берете, ето как да изберете най-добрите ягоди (и как да ги съхранявате, за да предотвратите появата на мухъл и разкашкване).

Как да изберете най-добрите ягоди в магазина

Продавани обикновено в прозрачни кутии, плодовете от магазините обикновено са по-твърди и понякога могат да бъдат сухи или без вкус. За да избегнете този капан, подушете плодовете: те трябва да са много ароматни. Обикновено малките и ярки ягоди миришат по-добре от големите и бледо алени. Последните може да имат воднист вкус.

Ягодите трябва да са наситено червени, със зелени листа. Те не узряват, след като бъдат обрани (за разлика от други плодове), така че не се занимавайте с плодове, които са все още зелени или бели. Разгледайте ги внимателно и избягвайте контейнери с плодове, които са кашави или мухлясали. 

Ягодите ще бъдат сладки, ако чашелистчетата се отделят от плода. Семената трябва да са леко вдлъбнати в пулпата.

Вижте още: Невероятен сладкиш с пресни ягоди

Как да берем ягоди от растението

Когато берете пресни плодове от растението, изберете ягоди, които са напълно узрели: всички червени без бели или зелени участъци. Избягвайте каквито и да било плодове, носещи хапки от същества.

Най-добрият начин да берете ягодата е като държите стъблото над чашелистчетата и внимателно го завъртите от растението. Оставянето на чашелистчетата  непокътнати върху плодовете ще им помогне да издържат по-дълго, след като се приберат у дома. Внимавайте да не нараните ягодите или да повредите растенията.

Вижте още: Направете това и ще имате изобилна реколта от ягоди

Как да съхраняваме ягоди

В домашни условия ягодите ще останат свежи само около ден при стайна температура. За по-дълго съхранение поставете съда с немити плодове в хладилника за 4-5 дни. Не мийте плодовете и не отстранявайте зелените върхове, докато не сте готови да ги използвате. 

Не планирате да ги ядете скоро? Ягодите се замразяват добре. Измийте ги, след което ги подредете на един слой в малка тава. Поставете ги във фризера. След като са замразени, прехвърлете ги в подходяща за фризер торба и ги съхранявайте за 3-6 месеца.

Вижте още: Точно така НЕ трябва да миете ягодите

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама