Имало ли е момент, когато по погрешка сте добавяли твърде много сол в ястието си и сте се чудили дали има някакъв начин да разрешите този проблем, без да се налага да го изхвърлите? Е, познайте какво – има!
Ето 6 начина да поправите ястие, което е твърде солено
1. Добавете малко цитруси
Добавянето на малко цитрусови плодове може да помогне, защото съдържат киселина по природа и може да противодействат на солеността. Така че добавете само малко цитрусов сок (от лимон, портокал), за да се справите със солеността.
2. Добавете някои продукти на млечна основа
Добавянето на малко заквасена сметана, течна сметана, кисело мляко, сирене и т.н. може да помогне за намаляване на соления вкус. Тези млечни продукти действат като неутрализатори на соления вкус на вашето ястие.
Вижте още: Какво ви oчака според поверието, ако разсипете сол
3. Добавете малко картофи
Сваряването на няколко картофа, нарязването им на четири и добавянето им към вашето ястие може да промени играта, когато става въпрос за намаляване на ефекта от соления вкус. Картофите няма да премахнат солеността, но могат да абсорбират солта до известна степен, като по този начин намалят солеността.
4. Добавете подсладител
Ако добавите малко подсладител, като захар, мед или кленов сироп, това може да помогне за намаляване на солеността.
Вижте още: Морска или готварска сол: Коя е по-полезна?
5. Добавете мляко
Добавете във вашето ястие прясно мляко или дори кокосово мляко (или всяко друго растително мляко по ваш избор). Това може незабавно да помогне за намаляване на солеността и да направи ястието по-кремообразно. Млякото съдържа известно количество захар и може това да помогне за намаляване на соления вкус.
6. Добавете малко вода
Добавянето на малко вода и след това оставянето на ястието да заври е един от най-простите и лесни начини за намаляване на солеността. Водата обаче също може да разреди вкуса на ястието и затова може да се наложи да добавите някои от другите подправки, за да подобрите вкуса му.