6 често срещани грешки при печене, които трябва да избягвате


6 често срещани грешки при печене, които трябва да избягвате
Снимка: iStock

Печенето е наука и като всички науки изисква прецизност и точност. Най-малката грешка може напълно да провали вашите проекти за печене – от недостатъчно изпечени хлябове до сухи сладкиши или небухнали кексчета.

Независимо дали сте начинаещ пекар или опитен професионалист, всички правим грешки в кухнята. Но с правилните познания можете да избегнете тези често срещани грешки при печене и да приготвите вкусни лакомства с лекота.

Ето 6 често срещани грешки при печене, които трябва да избягвате.

1. Без предварително загряване на фурната

Една от най-честите грешки при печенето е незагряването на фурната. Това може да доведе до неравномерно готвене, както и до по-дълго общо време за печене. За да избегнете тази грешка, не забравяйте да настроите фурната на правилната температура и да я оставите да се загрее предварително поне 10 минути, преди да поставите храната вътре.

2. Забравена ключова съставка

Ако сте по средата на печенето и осъзнаете, че сте забравили да добавите ключова съставка, не се паникьосвайте! Има няколко неща, които можете да направите, за да спасите ястието си.

Ако съставката, която сте забравили, е суха, като брашно или бакпулвер, можете да опитате да я добавите към ястието и да се надявате, че пак ще се получи. Ако съставката е мокра, като мляко или яйца, ще трябва да сте малко по-креативни.

Единият вариант е да смесите заедно заместител на мократа съставка. За мляко можете да смесите вода и мляко на прах. Тези заместители може да не работят за всички рецепти, но си струва да опитате!

Друг вариант е да започнете от нулата с нова партида тестото. Това може да не е идеално, ако нямате време или съставки, но винаги е по-добре да имате ястие с добър вкус, отколкото такова, което е само наполовина изпечено (буквално).

Вижте още: Защо да поставите топка от алуминиево фолио във фурната?

3. Не измервате вашите съставки

Една от най-честите грешки при печене е да не измервате съставките си. Това може да доведе до рецепти, които са или твърде сухи, или твърде мокри и могат да развалят текстурата и вкуса на вашите печива. Уверете се, че измервате точно всичките си съставки, преди да започнете да печете.

4. Твърде често отваряне на фурната

Твърде честото отваряне на вратата на фурната може да освободи цялата топлина, което затруднява правилното приготвяне на храната ви. Когато проверявате храната си, опитайте се да устоите на желанието да отваряте вратата твърде често. Вместо това надникнете през прозореца, ако е възможно.

5. Използване на съставки с неправилна температура

Една от най-честите грешки при печене е използването на съставки, които са твърде студени или твърде горещи. Съставките на стайна температура обикновено са най-добри за печене, така че ако вашата рецепта изисква масло, яйца или мляко на стайна температура, не забравяйте да ги извадите предварително от хладилника. Ако нямате време, можете също да загреете студено масло в микровълнова фурна за 20-30 секунди, докато стане достатъчно меко за крем.

Ако вашата рецепта изисква разтопен шоколад или горещо кафе, уверете се, че течността не се охлажда твърде много, преди да я добавите към тестото. В противен случай ще се втвърди и ще бъде трудно да се прибави.

Вижте още: Всяка хитра домакиня винаги слага това във фурната при печене

6. Продуктите не се изпичат равномерно

Има няколко възможни причини вашите продукти да не се изпичат равномерно. Една от причините може да е, че не сте загряли предварително правилно фурната. Винаги загрявайте фурната си според инструкциите за рецептата преди печене. Друга причина може да е, че отваряте вратата на фурната твърде често по време на печене, което може да причини колебания в температурата и да доведе до неравномерно изпичане. Опитайте се да устоите на изкушението да проверявате продуктите си твърде често и отваряйте вратата само когато е абсолютно необходимо. Накрая се уверете, че поставяте тавата за печене в центъра на фурната, така че топлината да се разпределя равномерно.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама