Сигурно сте чели това:
- Искаш ли мандаринка?
- Не!
- А, ако ти я обеля?
- Да!
Е, ако някой ви е обелил мандаринки и сте си ги хапнали, най-вероятно мислите да изхвърлите обелките в кофата за боклук, но ние ви съветвате да се въздържите. Ето 4 начина за какво можете да ги използвате.
Като допълнение към вашата чаша чай
Топла чаша билков чай е лесен начин да се сгреете и успокоите, а също така да извлечете някои ползи за организма си, особено ако допълните напитката си със сушени мандаринови кори.
Целите мандарини са отличен източник на витамини С и А, но корите са също толкова питателни и богати на витамини. Още по-важното е, че мандариновите кори съдържат антиоксиданти, които извеждат лечебните свойства на вашия билков чай на нови нива. Според проучване, публикувано в International Journal of Molecular Sciences, един от антиоксидантите в кората, нобилетин, може да намали тежестта на загубата на паметта при тези с Алцхаймер или Паркинсон. Кората също е пълна с масла и именно тези масла излъчват прекрасния цитрусов аромат.
Подсилете вкусовете на сосове, дресинги и глазури с мандарини
Цитрусовите плодове вървят много добре с десерти, но настърганата кора от мандарини е подходяща също за сосове, дресинги и глазури за солени ястия.
Вижте още: Как правилно да избирате и съхранявате мандарини
Като украса на коктейл
Използвайте корите като декорация на вашите коктейли. С нож навийте за по-ефектна визия и ще си имате ароматна украса.
Като естествен ароматизатор
Мандаринките са много ухаен цитрусов плод, така че можете да си направите естествен ароматизатор, като разпръснете корите в дома си. Още по-добър ефект ще има, ако ги поставите върху радиатор.