25 любопитни факта за храната


25 любопитни факта за храната
Снимка: iStock/Guliver

Има ли идеална диета? Трябва ли да пием по осем чаши вода на ден? Какво точно е глутенът и защо толкова хора се пазят от него? Медиите са пълни с нови открития и полезни съвети какво да ядем и пием, но дали тези твърдения почиват на някаква научна основа?

С нагледни и разбираеми графики и изобилие от удивителни факти книгата "Как работи храната" разкрива целия процес – от производството на храна до това дали е полезна за вас.

Ето 25 интересни факта за храната, които определено ще ви изненадат.

1. Мозъкът е най-енергоемкият орган в тялото.

2. Докато пътуваме със самолет, чувствителността ни към храните намалява с 30%.

3. Организмът започва да усвоява водата едва 5 мин след поглъщането ѝ.

4. 150 грама ягоди осигуряват необходимата дневна доза витамин С.

5. 45% от всички произведени плодове и зеленчуци се изхвърлят.

6. Човек консумира годишно по 179 яйца.

7. Всеки човек в света изяжда средно по 35 килограма картофи на година.

8. 100 000 са различните видове ориз.

9. Първият нарязан и опакован хляб е произведен през 1928 г. от американския изобретател Ото Роуедър.

10. Растенията обикновено произвеждат най-много антиоксиданти във външните си части, затова се препоръчва изяждането на обелките.

11. В света се произвеждат повече от 200 млн. тона сол.

5 НАЧИНА, ПО КОИТО МАГАЗИНИТЕ ВИ КАРАТ ДА ХАРЧИТЕ ПОВЕЧЕ

12. Швейцарците са най-големите консуматори на шоколад в света и изяждат почти по 9 кг на човек годишно.

13. 38% от чая се отглежда в Китай, най-големият производител на чай в света.

14. Япония консумира 10 литра соев сос на човек годишно.

15. Медът съдържа повече калории от захарта.

16. 75% от обработваемата земя се използва за изхранване на добитък, не на хора.

17. Прясната ябълка е 25% въздух.

18. Яйцата не повишават холестерола.

5 ХРАНИ, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕТЕ НА ЗАКУСКА

19. В някои плодови сокове има толкова захар, колкото в газираните напитки.

20. В безкофеиновото кафе все пак има 3% кофеин.

21. Изгаряме 35% от калориите в белтъчините по време на храносмилането.

22. В касиса има четири пъти повече витамин С, отколкото в портокалите.

23. Над 80% от хората в Източна Азия имат непоносимост към лактозата.

24. Краставицата е 96% вода.

25. Щурците са по-богати на белтъчини от телешкото месо.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама