Има ли идеална диета? Трябва ли да пием по осем чаши вода на ден? Какво точно е глутенът и защо толкова хора се пазят от него? Медиите са пълни с нови открития и полезни съвети какво да ядем и пием, но дали тези твърдения почиват на някаква научна основа?
С нагледни и разбираеми графики и изобилие от удивителни факти книгата "Как работи храната" разкрива целия процес – от производството на храна до това дали е полезна за вас.
Ето 25 интересни факта за храната, които определено ще ви изненадат.
1. Мозъкът е най-енергоемкият орган в тялото.
2. Докато пътуваме със самолет, чувствителността ни към храните намалява с 30%.
3. Организмът започва да усвоява водата едва 5 мин след поглъщането ѝ.
4. 150 грама ягоди осигуряват необходимата дневна доза витамин С.
5. 45% от всички произведени плодове и зеленчуци се изхвърлят.
6. Човек консумира годишно по 179 яйца.
7. Всеки човек в света изяжда средно по 35 килограма картофи на година.
8. 100 000 са различните видове ориз.
9. Първият нарязан и опакован хляб е произведен през 1928 г. от американския изобретател Ото Роуедър.
10. Растенията обикновено произвеждат най-много антиоксиданти във външните си части, затова се препоръчва изяждането на обелките.
11. В света се произвеждат повече от 200 млн. тона сол.
5 НАЧИНА, ПО КОИТО МАГАЗИНИТЕ ВИ КАРАТ ДА ХАРЧИТЕ ПОВЕЧЕ
12. Швейцарците са най-големите консуматори на шоколад в света и изяждат почти по 9 кг на човек годишно.
13. 38% от чая се отглежда в Китай, най-големият производител на чай в света.
14. Япония консумира 10 литра соев сос на човек годишно.
15. Медът съдържа повече калории от захарта.
16. 75% от обработваемата земя се използва за изхранване на добитък, не на хора.
17. Прясната ябълка е 25% въздух.
18. Яйцата не повишават холестерола.
5 ХРАНИ, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕТЕ НА ЗАКУСКА
19. В някои плодови сокове има толкова захар, колкото в газираните напитки.
20. В безкофеиновото кафе все пак има 3% кофеин.
21. Изгаряме 35% от калориите в белтъчините по време на храносмилането.
22. В касиса има четири пъти повече витамин С, отколкото в портокалите.
23. Над 80% от хората в Източна Азия имат непоносимост към лактозата.
24. Краставицата е 96% вода.
25. Щурците са по-богати на белтъчини от телешкото месо.