"Момичето от Техеран" води на емоционално пътешествие, започващо в Иран през 50-те


"Момичето от Техеран" води на емоционално пътешествие, започващо в Иран през 50-те
Снимка: изд. Емас

Тази пролет имаме възможността да се отправим на емоционално пътешествие с историческия роман на награждаваната писателка Марджан Камали "Момичето от Техеран" (изд. "Емас"). Сюжетът ни показва Техеран от началото на 50-те години на миналия век, колоритен, противоречив, прогресивен и традиционен, пропит с история, с аромати, с мечти за промени и за ново бъдеще. На този турбулентен фон се срещат Роя и Бахман – едно младо момиче с любов към книгите и изпълнено с надежди и едно момче, което иска да промени света. Между тях пламват дълбоки чувства и двамата искат да поемат заедно напред в живота, но съдбата им е предвидила друго, както и на цялата страна… Така Марджан Камали умело ни повежда през континенти и десетилетия, следвайки живота на Роя, една жена, решена да продължи напред и приела, че миналото завинаги живее в теб, но ти не трябва да живееш в него.

За книгата:

Роя е тийнейджърка, мечтите ѝ са големи, както и любовта към литературата. Родният ѝ Техеран е разтърсен от политическа несигурност и обзет от напрежение, но тя намира уют в малката книжарничка на любезния господин Фахри. Там, сред отрупаните с книги и с бурканчета мастило етажерки, се крие повече магия, отколкото девойката някога е очаквала да докосне.

Възрастният книжар запознава любимата си клиентка с друг свой любим клиент – младеж на име Бахман, момчето, което иска да промени света. Бахман споделя любовта ѝ към поезията на Руми и жадува за правда, и сърцето на Роя е обречено. Между тях бързо разцъфва истинска, дълбока обич, а книжарничката на господин Фахри се превръща в техен пристан и обично място в цял Техеран.

Ала в навечерието на тяхната сватба, когато Роя и Бахман трябва да се срещнат на градския площад, избухват размирици – извършен е бил държавен преврат, който ще промени бъдещето на Иран. Роя чака своя Бахман, но той така и не се появява. Седмици наред младата жена опитва да се свърже с него, но без резултат. Принудена да продължи напред, тя завършва университет в Калифорния, създава семейство с друг мъж...

Докато един ден, десетки години след съдбовната им раздяла, животът не я среща отново с любимия от младостта. Ще получи ли Роя отговор на всички въпроси, които са я преследвали през целия ѝ живот, а най-вече – как Бахман е успял да я забрави?

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама