Защо езикът ви побелява и 8 начина да се справите с този проблем


Защо езикът ви побелява и 8 начина да се справите с този проблем
Снимка: iStock

Продуктите от жизнените дейности, които се случват в телата ни, се извличат не само от урината, изпражненията и потта, но и чрез езика. На повърхността на езика имаме малки издатини, наречени папили, и там се съхраняват някои хранителни частици, бактерии и мъртви клетки. Натрупването на тези неща може да причини бяло обезцветяване.

Чрез редовно премахване на отпадъците от езика ни, можете да "почистите" и да провеждате постоянна детоксикация на тялото. Почистването на езика подобрява чувствителността на вкусовите рецептори, освежава дъха ви и също така предотвратява появата на кариес, плака и заболявания на венците. Ето лесни начини, които могат да ви помогнат да лекувате бял език и да поддържате устата си здрава.

Защо езикът ви може да побелее

Белият език може да е индикатор за различни заболявания или резултат от приключено лечение.

Състоянието на езика винаги се е използвало за диагностициране на заболявания в тялото. Езикът ни показва, че нещо не е наред с тялото преди появата на болка и може да разкрие наличието на заболяване. Навремето древните лечители са вярвали, че пациентът не е напълно излекуван, докато езикът не изглежда здрав, дори ако всички симптоми на основното заболяване вече са изчезнали.

Образуването на бяла или друга плака по езика може да бъде причинено от много неща, но обикновено е свързано с денталната ни хигиена. Някои други неща като сухота в устата, треска, тютюнопушене, алкохол, дишане през устата, антибиотици и т.н. могат да бъдат причина за белия език.

Това също може да е признак на отслабена имунна система или липса на някои витамини и минерали в тялото ви. Ако имате други симптоми като болка и усещане за парене, по-добре е да се консултирате с вашия лекар, за да видите дали ще се нуждаете от допълнително лечение.

Друго състояние, което може да причини бял език, е млечницата в устата. Нарича се още орална кандидоза, защото гъбичката Candida е тази, която я причинява. Candida е естествен организъм, който се среща в тялото ви, но когато се натрупа в големи количества на езика ви, може да причини бели петна по цялата ви уста.

Натурални начина да почистите езика си

1. Чесън

Невероятно е, нали? Все пак сме свикнали, че чесънът е причината за лошия дъх, а не начин за почистване на устата. Пренебрегнете предишните вярвания за чесъна и не се страхувайте да го ядете суров - това ще ви помогне да убиете бактериите и да се отървете от белия език.

2. Алое вера

Алоето има противовъзпалителни и лечебни свойства. За да убиете микробите на езика и венците, можете или да използвате продукти като паста за зъби и вода за уста, които включват алое, или да пиете сок от алое вера.

Вижте още: Какво издава езикът за здравето ни

3. Сол

Солта е един от най-добрите помощници за прочистване на езика. Абразивните частици сол ще премахнат замърсяването и мъртвите клетки от езика. Поръсете малко сол върху езика и леко изчеткайте с четка за зъби за минута. След това изплакнете устата си с вода. Повторете два пъти на ден.

4. Куркума

Куркумата е не само подправка, но и отлична алтернатива на антисептичните лекарства за устата. Комбинирайте куркумата и цитрусовия сок, докато получите пастообразна консистенция. Втрийте пастата върху езика за 2 минути и след това изплакнете обилно с топла вода.

5. Четка за зъби

За да премахнете мъртвите клетки и бактериите, които ви карат да имате бял език, опитайте се да изчеткате внимателно езика с четка за зъби или специална четка отдолу нагоре - от основата към върха. Не натискайте силно и отделете време, също така не забравяйте да миете езика си, докато миете зъбите си, това е също толкова важно за здравето на устата ви.

6. Дезинфекцираща вода за уста с билки и сол

Билките имат лечебни свойства - като например лайка, мента и градински чай. Вземете една супена лъжица лайка, една чаена лъжичка мента и една чаена лъжичка градински чай, добавете към сместа щипка дъбова кора и я напълнете с 4 чаши преварена вода. Изчакайте да се охлади и прецедете. След това изсипете една супена лъжица сол в течността. Готово! Пръсквайте с това два пъти на ден след измиване на зъбите, за да видите резултатите върху езика си.

7. Сода за хляб

Содата за хляб е съставка, която има толкова много приложения, от печене до здраве на устата – тя е като вълшебна съставка. Според някои изследвания содата за хляб може да повиши pH на устата и езика ни, което води до намаляване на бактериите. Вземете лимонов сок и направете паста, която да използвате като ексфолиант за премахване на мъртвите клетки и бактериите от езика ви.

8. Стъргалка за език

Подобно на четката за зъби, стъргалото за език също може да се използва, за да се отървете от бактериите, точно както го премахваме от зъбите си, за да предотвратим плаката. На повърхността на езика се натрупват бактерии и мъртви клетки, така че с помощта на този метод ние основно ги изстъргваме.

Правилният начин да го използваме е като го поставим най-отзад на езика си и го издърпаме навън до върха. Изплакнете стъргалката и можете да повторите този метод за почистване няколко пъти. Не знаем защо, но този метод изглежда забавен за изпробване и ако нямате стъргалка за език, винаги можете да използвате лъжица.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама