Защо да похапваме райска ябълка


Защо да похапваме райска ябълка

Ние от iWoman обичаме плодове и се стараем редовно да присъстват в менюто ни. И тъй като сме на есенна вълна, днешното ни здравословно изкушение се казва райска ябълка. Тя произхожда от Китай и Япония, като у нас е разпространена и като "медовина" заради сладкия си вкус.

Ако досега не сте си хапвали от нея, ето защо да го направите:

* Богато съдържание на калий (100 милиграма калий на 100 грама плод), магнезий, желязо, калций, фосфор, манган и мед.

* Съдържа провитамин А, както и витамините С, Р, В1, В2, Е и пектинови вещества.

* Използва се за лечение на настинка и кашлица, причинени от запушване на дихателните пътища с възпалителен секрет (за лечението се прави отвара от обвивката на плодовете).

* Налагането на компрес върху рани от месестата част на пресни плодове подпомага заздравяването им.

* Прахът, получен от стриването на изсушени листа на райска ябълка, се използва при кръвоизливи.

* Голямото количество йод прави плодовете много добро средство за борба със заболявания на щитовидната жлеза.

* Ако сте на диета, внимавайте с консумацията на райска ябълка, защото в зряло състояние количеството на захарта е 17-18%.

* Хранителни стойност на 100 г райска ябълка са: 127 ккал; 0,8 г белтъчини, 0,4 г мазнини, 33,5 г въглехидрати.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама