Ендокринологът и диетолог Татяна Бочарова разказа пред РИА Новости в комбинация с кои продукти месото няма да е полезно за организма.
"Месото и млечните продукти не трябва да се консумират едновременно. Факт е, че калцият, който се съдържа в сирената и киселото мляко, влошава усвояването на желязото, което си набавяме с месото средно с 60%. Особено важно е това да се има предвид, когато става дума за менюто на децата и бременните жени, както и на страдащите от анемия", категорична е Бочарова.
По препоръка на лекаря по-здравословно е след консумация на месо да изпиете чаша цитрусов сок, а не кафе или чай. Съдържащият се в тези горещи напитки полифенолен танин също намалява абсорбцията на желязо.
"Освен това месото става по-трудно смилаемо с храни, богати на нишесте като хляб, картофи, царевица и макарони", заяви диетологът.
"Комбинацията не вреди, но трябва да се избягва от хората, склонни към напълняване. За пациенти с наднормено тегло е по-добре да консумират месото печено и само със зеленчуци", съветва Бочарова.
Източник: БГНЕС