В определени случаи консумацията на домати не е от полза за тялото. Това споделя диетологът д-р Елена Соломатина. Експертът препоръчва доматите да не се консумират от хората с определени заболявания.
За кого доматите са вредни?
Заради високото съдържание на органични киселини, доматите не трябва да се консумират от хора с определени заболявания - по-специално гастрит и язва на стомаха. Също така при камъни в бъбреците консумацията им не е препоръчителна.
Д-р Соломатина не препоръчва дори и на хората без стомашни проблеми консумацията на голямо количество кетчуп. Диетологът добавя, че в него се съдържа захар и поради тази причина не е полезен.
Експертът подчертава, че все пак доматите са богати на витамини. В състава им влизат много полезни микро- и макроелементи. Те са източник и на веществото ликопен, за което е известно, че има антиоксидантен ефект, влияе добре на простата и защитава от онкологични заболявания.
Страхотните ползи от консумацията на домати
Д-р Соломатина припомня, че доматите, преминали термична обработка са по-полезни от пресните. Препоръката на специалиста е преди консумация те да се задушат за кратко на слаб огън.
Важно: Тази статията не е заместител на балансираното хранене, както и на консултацията с лекар!