Със сигурност знаете, че някои от най-силните и ефективни лекове за различни болести и болежки всъщност са най-евтините и народни методи. Е, чаят, който ще ви представим днес, не прави изключение! Той е изключително достъпен (особено в зимния сезон), лесен за приготвяне, а ползите от него конкурират тези на хранителните добавки, предлагани в аптечната мрежа.
Известно е, че мандарините съдържат повече витамин С от ябълките и много други храни. Чаят от кората им е не само вкусен, но и полезен. Дори сухите кори от този плод съдържат етерични масла. При вдишване те задействат рефлекса на откашляне и имат антимикробен ефект.
Вижте още: Ето защо НЕ бива да пиете кафе преди закуска
Мандариновата кора се оценява не само заради наличието на етерично масло в нейния състав, но е изключително богата и на бета-каротин, който укрепва зрението, подобрява външното състояние на кожата и косата.
По отношение на антиоксидантите кората на мандарината превъзхожда пулпата. Продуктът забавя процесите на стареене и предпазва клетките от свободните радикали, повишава еластичността на кръвоносните съдове и намалява риска от развитие на алергии.
Как да приготвите чай от кора на мандарини?
Мандаринените кори се изсушават по възможност на слънце или върху парно, а не във фурна, натрошават се, смесват се с обикновен чай (1 супена лъжица на чаша чай). След това се запарва като нормален чай - 5-10 минути под капак. Получената напитка се консумира като обикновен чай.