Учени са тествали въздействието на ферментиралата чаена напитка комбуча върху 12 души и са били изненадани от резултатите.
Комбуча е напитка, приготвена с бактерии и дрожди, която се използва в Китай най-малко от 200 години пр.н.е., но едва през последните няколко десетилетия стана популярна в останалия свят. Тя е много популярна заради твърденията, че подобрява имунитета, повишава енергията и намалява нуждата от храна, но тези твърдения никога не са били сериозно изследвани и доказани.
Вижте още: Внимание: Ето кои хора не трябва да ядат смокини
Ново изследване сочи, че пробиотичните SCOBY култури могат да помогнат на хора с диабет тип 2 да намалят нивата на кръвната си захар.
Хората с диабет тип 2, които са пили популярния ферментирал чай комбуча само за 4 седмици, са успели да намалят нивата на кръвната си захар, докато нивата на кръвната захар не са се променили при хората, които са пили плацебо напитка с подобен вкус през същия период, показва клиничното проучване на учени от Университета на Небраска, Джорджтаунския университет и организацията "MedStar Health".
Вижте още: Генетичен пробив: Мозъкът ни помни какво са яли бабите ни
"Някои лабораторни изследвания върху гризачи показват ползите от комбуча и едно малко проучване предполага, че може да понижи кръвната захар, но доколкото знаем, това е първото клинично изпитване на ефектите на комбуча върху хора с диабет тип 2. Проучването е обещаващо, но те трябва да направят много повече изследвания. Важното в нашето изследване е, че не сме накарали хората да променят хранителните си навици, а просто добавихме комбуча.", споделя Дан Меренщайн, професор в Медицинския факултет на Джорджтаунския университет.
Вижте още: Ето какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете авокадо