За да се увеличи срокът на годност на храните се използват множество препарати (хранителни добавки), които не винаги са от полза за нас. Също така, за да се придадат едни или други качества на някои продукти се добавят различни вещества, които понякога са отровни за тялото. Някои производители предупреждават за това купувача, помествайки списък на хранителните добавки със списък на съставките, с помощта на специален код (така наречената INS - Международна цифрова система) - код от 3-4 цифри, предшествани от буквата "Е" ( "E " - това е " Европа, а цифровият код - характеристика на хранителната добавка в продукта).
Кодовете, започващи:
с 1 означават оцветител
с 2 — консерванти
с 3 — антиокислители (те предотвратяват развалянето на продукта)
с 4 — стабилизатори (съхраняват неговата консистенция)
с 5 — емулгатори (поддържат структурата)
с 6 — усилватели на вкуса и аромата
с 9 — антифламингови, т.е. противопенни вещества
Индексите с четири номера говорят за наличието на подсладители— вещества, съхраняващи разпадането на захарта или солта, на глазиращите агенти.
Забранени добавки — това са добавки, доказано нанасящи вреда на организма.
МНОГОБРОЙНИТЕ ПОЛЗИ НА ЗЕЛЕНИЯ ЧАЙ
Списък на забранените Е-добавки:
E121 — Цитрусов червен 2 (оцветител)
E123 — Червен амарант (оцветител)
E128 — 03.09.2007.Червен 2G (оцветител)
E216 — Група парабени (консерванти)
E217 — Натриева сол (консервант)
E240 — Формалдехид (консервант)
В някои страни са забранени и други видове хранителни добавки. Ако видите на опаковката зловещите цифри, оставете ги настрана.
Предизвикват злокачественни тумори: E103 E105 E121 E123 E125 E126 E130 E131 E142 E152 E210 E211 E213–217 E240 E330 E447.
Предизвикват заболяване на стомашно-чревния тракт: E221–226 E320–322 E338–341 E407 E450 E461–466.
Алергени: E230 E231 E232 E239 E311–313 Предизвикват заболяване на черния дроб и бъбреците: E171–173 E320–322
Както може би сте забелязали, има разрешени, неразрешени и забранени добавки. Подозрителни: E 100, E 104, E 141, E 150, E 171, E 173, E 180, E 241, E 477
Когато купувате хранителни стоки, внимателно проучвайте маркировката. Използване на продукти със съмнително производство може да доведе до заболяване на стомашно-чревния тракт, язва на стомаха, чернодробни заболявания и бъбречна недостатъчност, алергични реакции. Колкото по-малък е списъкът на съставките, толкова по-малко е съдържанието на хранителните добавки. Не купувайте продукти с изключително дълъг гаранционен срок- те са "напълнени" със силно действащи консерванти. Сведете до минимум консумацията в заведения за бързо хранене. Особено много различни "E"-та има в евтините месни консерви, чипсове и бисквити.