Учени: Ето коя част на мозъка се променя по време на бременност


Учени: Ето коя част на мозъка се променя по време на бременност
Снимка: iStock

Бременността и раждането са може би най-хубавите периоди от живота на всяка жена. Никак не е тайна, че жените се чувстват много различно не само по време, а и след бременността. Досега това се отдаваше повече на бушуващите хормони в женското тяло, отколкото на каквото и да е друго. Оказва се обаче, че сме се заблуждавали, защото учени от Калифорнийския университет в Ървайн откриват, че бременността променя почти всички части на женския мозък, цитира Асошиейтед прес.

Коя част на мозъка е засегната най-силно?

Според изследванията проведени от учените върху 38-годишна жена, заченала инвитро, се наблюдава намаляване на обема на сивото вещество в по-голямата част от изследваните области. Това звучи леко стряскащо за повечето жени, но учените успокояват с предположението, че това е в следствие от настройката на нервните клетки, които се подготвят за стреса от промяната след появата на бебето.

Вижте още: Как точно се случва бременността

Д-р Джоузеф Лонщайн, който е професор по неврология в Мичиган споделя, че тези открития са много добра първа крачка към разбирането на възможните промени в мозъка на жената по време, а и след бременността. Предстои да разберем какви още процеси се случват в мозъка на жената, докато в тялото ѝ расте нов живот, а това е важно, защото по този начин ще разбираме какво искат да ни кажат телата ни много по-добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама