Този алкохол е най-вреден за мозъка


Този алкохол е най-вреден за мозъка
Снимка: iStock

Пиенето на бира увеличава значително риска от хеморагичен инсулт. До този извод са стигнали специалисти от канадския Институт за изследване на здравето на населението, пише сп. Neurobiology.

За целите на изследването експертите са проучили хранителните навици на 26 000 души. Резултатите показват, че алкохолът като цяло повишава риска от мозъчен кръвоизлив с 50 процента. Тази цифра обаче се различава в зависимост от вида на консумирания алкохол. Пет алкохолни напитки месечно увеличават вероятността от исхемичен инсулт с 29 процента, а от хеморагичен инсулт - със 76 процента. Пет дози алкохол се равняват, например, на пет шота водка или две халби и половина бира.

Според изследователите бирата е най-вредната алкохолна напитка за мозъка. Консумацията й увеличава риска от исхемичен инсулт с 21 процента и от хеморагичен инсулт със 73 процента.

Виното, от друга страна, не оказва влияние върху мозъчните функции и здравето на органа като цяло. Въпреки това учените подчертават, че алкохолът, независимо от вида му, трябва да се консумира в ограничени количества.

Специалистите напомнят, че има два вида инсулт - хеморагичен, който е по-рядък, но с по-висока смъртност, и исхемичен.

Хеморагичният инсулт се причинява от разкъсване на мозъчна аневризма или изтичане на кръв от отслабен мозъчен съд. Исхемичен инсулт настъпва, когато кръвоносен съд, пренасящ кръв към мозъка, се запуши от тромб (съсирек). Високото кръвно налягане е най-важният рисков фактор за този вид мозъчен удар.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама